Leny van Lieshout en Martien Koolen (Foto: Marco van den Broek).
Leny van Lieshout en Martien Koolen (Foto: Marco van den Broek).

Informatiecentrum voor iedereen

Met het verdwijnen van het Brabants Historisch Informatie Centrum uit Grave dreigden ook veel naslagwerken uit Grave te verdwijnen. Alle boeken zouden immers naar Den Bosch verhuizen. Dankzij een gezamenlijke inspanning van de gemeente Grave en Graeft Voort kwam het gelukkig niet zo ver.

Leny van Lieshout van Graeft Voort: "De gemeente geeft subsidie en wij leveren de mankracht waardoor we in de bibliotheek van Grave een eigen hoek hebben, waar zo'n beetje alles wat over Grave gepubliceerd is, terug te vinden is. Met uitzondering van de boeken, die te waardevol zijn om in een openbare ruimte neer te zetten."

De mogelijkheid om boeken over de geschiedenis van Grave in te zien is mooi, maar nog mooier is het Graafs spreekuur dat op 12 december start. Leny: "Vanaf 12 december zit ik elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in de bieb om iedereen, die vragen heeft over de historie van Grave in de breedste zin van het woord, te helpen. We krijgen nu al regelmatig vragen als Graeft Voort, maar in het museum hadden we niet die mogelijkheden, die we in de bieb nu wel hebben. We hebben de boeken bij de hand, weten zelf een heleboel en kunnen de mensen op weg helpen. Een van de functies, die we als Graafs Museum hebben, is dat we een kenniscentrum zijn en dat willen we graag uitbreiden. Of het nu kinderen zijn, die een spreekbeurt houden over Jan Hondong of Grave in de zeventiende eeuw of volwassenen, die willen weten of hun huis vroeger een naam had, iedereen kan bij ons terecht."

Martien Koolen, mede-oprichter van het Graafs Museum en al veertig jaar hieraan verbonden, zal ook op de dinsdagmiddagen aanwezig zijn voor een archeologiespreekuur. Martien is al bijna vijftig jaar een amateur archeoloog en heeft inmiddels veel kennis van alles wat er in de Graafse grond te vinden is. Zijn collectie vormde destijds de oorsprong van het Graafs Museum. Martien: "Mensen, die bij het omspitten van hun tuin of met een metaaldetector iets gevonden hebben, kunnen bij mij terecht. Ik kan ze iets vertellen over dat muntje of die scherf, die ze gevonden hebben." Leny en Martien hopen dat veel Gravenaren hun weg vinden naar het Graafs Historisch en Hedendaags Informatie en Educatie Centrum (GHHIEC). Leny: "Alleen die naam, daar moeten we nog iets op verzinnen. Dat geldt overigens ook voor de naam Graafs Spreekuur. Heb je een goed idee voor een andere naam voor het GHHIEC, die wel de lading dekt, mail die dan voor 13 december naar info@graafsmuseum.nl. Er ligt een leuke attentie klaar voor degene die de beste naam verzint."

Meer berichten