Leo Burgers met de flessen Graafse Moed (Foto: Marco van den Broek).
Leo Burgers met de flessen Graafse Moed (Foto: Marco van den Broek).

Cloveniers schenken Graafse Moed

Ineens was het er, de term Graafse Moed. Geïntroduceerd door de Raad van Inspiratie van Grave. Een term die als rode draad gebruikt wordt bij het vertellen van de historie van Grave en tegelijkertijd gekoppeld wordt aan de hedendaagse moed van Grave en haar burgers.

Leo Burgers, voorzitter van de Cloveniers of Schutterye tot Grave, las over Graafse Moed en bedacht wat hij ermee zou kunnen doen. Leo: "We hebben in de afgelopen jaren twee likeurtjes ontwikkeld, waar een verhaal achter zit. De Geest en Maaswater hebben we die gedoopt. Maaswater is verbonden met de Loswal, met bakker Leurs en de smaak en geur van appelgebak. Deelnemers aan het Happen en stappen evenement van zondag beginnen hun wandeling in Catharinahof met het drinken van De Geest. De Geest is een koffielikeur en het idee daarachter is dat je samen herinneringen ophaalt bij een bakje koffie. Als je die likeur drinkt met een dotje slagroom erop dan denk je vol trots aan de herinneringen die je aan Grave hebt en aan de historie van de stad."

Leo: "Na het lezen over de term Graafse Moed zijn we maanden bezig geweest om te bedenken hoe we dat om konden zetten in een likeur. We zijn uitgekomen op een likeur op basis van amarenakersen uit Bologna. Gekonfijte kersen en speciale kruiden zorgen voor de bijzondere smaak. Op het schietveld van de Cloveniers staan zes verwilderde kersenbomen, waar we al eens likeur van probeerden te maken, maar die werd veel te zuur. Met de kersen uit Italië is het een heerlijke likeur geworden, die staat voor frisheid en duidelijkheid met een geweldige afdronk. De likeur wordt met de hand gemaakt en er worden geen conserveringsmiddelen gebruikt." Net als de andere likeuren van de Cloveniers is ook dit een zelfmaaklikeur. In de fles, die je koopt, zitten de verschillende ingrediënten, die voor de smaak zorgen. Zelf voeg je er de nodige alcohol aan toe en dan is het een kwestie van geduld hebben. Leo: "Je krijgt er een precieze beschrijving bij, maar je kunt ook variëren en experimenteren. Het getuigt van moed om Graafse Moed te maken!" Onder de kerstboom of tijdens de jaarwisseling genieten van een Kir Royal gemaakt van een beetje Graafse Moed en bubbels naar smaak is pure verwennerij. Alle likeuren van de Cloveniers zijn te zien én te proeven tijdens de kerstmarkt in Catharinahof op zaterdag 9 december of tijdens de kerstmarkt in het centrum van Grave op 15, 16 en 17 december.

Meer informatie is te vinden op www.hampoortlikeur.jimdo.com. De zelfmaaklikeuren zijn te koop bij de Lekkernij, Klinkerstraat 25 in Grave.

Meer berichten