Onny Somboon (midden) met haar Italiaanse collega's. (foto: Marco van den Broek)
Onny Somboon (midden) met haar Italiaanse collega's. (foto: Marco van den Broek)

Italiaanse naalden kleuren Grave

Vijf tattooartiesten uit Italië gaven Onny's Tattoos deze week wat extra kleur. De Italianen waren in Grave ter ere van het jubileum van de tattooshop. De shop van Onny Somboon is deze maand één jaar gevestigd aan de Brugstraat 2 in Grave. "Het gaat geweldig met onze shop. De Italianen zijn ook meteen aan het werk gezet", zegt eigenaresse Onny Somboon.

De laatste maanden gaat het Onny voor de wind. Ze won prijzen op tattooconventies in Palermo (Italië), Eindhoven en afgelopen weekeind in Arnhem. Met haar Italiaanse collega's en vrienden gaat ze in juli naar een conventie in Hasselt (België). "Ik heb eerst een jaar als tatoeëerder in mijn eigen huis gewerkt, maar op een gegeven moment heb je geen privacy meer. Klanten zaten om mijn eigen bank te wachten. Het is echt een uitstekende beslissing geweest om naar de Brugstraat te verhuizen

Onny's Tattoos werkt met korte wachttijden. Volgens Onny hoeven klanten nooit langer dan vier maanden te wachten. "We plannen niet verder vooruit. Mensen kunnen bij ons snel terecht voor hun tatoeage."

Christian Boatta is één van de Italianen die afgelopen week in Grave was. Voor de tattooartiest uit Palermo voelt het verblijf in Nederland als een soort vakantie. "Ik zet hier vier of vijf tatoeages per week. Dat doe ik normaal op één dag. Dus is het wel wat rustiger." Volgens Boatta is zijn er wel verschillen tussen Nederland en Italië. "Nederlanders hebben een betere huid. De zon schijnt hier minder en dat scheelt wel. Ook zijn de tatoeages hier vaker zwart-wit. In Italië willen mensen liever kleur." Ook Stefano del Popolo kijkt zijn ogen uit. Hij heeft net als Boatta een tattooshop op het Italiaanse eiland Sicilië. Hij woont echter in de stad Messina. "Ik heb een shop op de derde verdieping van een complex waar verder alleen maar doktoren zitten. In het begin werd ik wel raar aangekeken, maar nu zijn ze er wel aan gewend." Del Popolo runt de shop samen met zijn dochter. "Ik leer haar het vak tot in de puntjes. Ik heb het mezelf aangeleerd. Een vriend wilde in het begin proefkonijn spelen en dat ging eigenlijk heel goed." Ook Fabrizio Strano, Alessandro Tenti en Giovanni Roccasalva zijn deze week in Onny's Tatoos aan het werk gezet. "Maandelijks komt er iemand terug om weer te tatoeëren. Ik ben zelf ook op Sicilië geweest", vertelt Onny. De verhuizing naar de Burgstraat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd. Mensen komen regelmatig spontaan binnenwandelen voor een tatoeage en dankzij de extra handjes uit Italië liepen klanten vaak na een paar uur weer naar buiten met een tatoeage.

Meer berichten