De tauros graast de laatste jaren in Keent tussen Grave en Overlangel. (foto: Brabants Landschap).
De tauros graast de laatste jaren in Keent tussen Grave en Overlangel. (foto: Brabants Landschap).

Unieke runderen en visdiefjes

De natuur in het Land van Cuijk heeft ontzettend veel te bieden. Diverse natuurgebieden worden beheerd door Brabants Landschap. Deze krant maakt samen met boswachter Willy van Schipstal een reis door deze gebieden. In de eerste aflevering het verhaal van Keent en de Kraaijenbergse Plassen.

Keent was tot de jaren 30 een landtong van de provincie Gelderland. Na afsnijding van een grote meander van de Maas behoorde het tot Noord-Brabant. De dode meander werd opgevuld met materiaal dat vrijkwam bij de kanalisatie van de Maas. Nu is een deel van deze meander weer uitgegraven en teruggegeven aan de natuurlijk. Keent ligt ingeklemd tussen Overlangel en Grave en het is inmiddels een ongerept natuurgebied. "We zijn hier ontzettend trots op. Je kunt hier heerlijk door de natuur struinen, er zijn geen vaste wandelpaden dus je kunt overal lopen", vertelt boswachter Willy van Schipstal.

Sinds 2014 heeft Brabants Landschap het gebied in beheer. Sinds mei 2005 grazen er runderen van Stichting Taurus in dit natuurgebied. "Er grazen zo'n 160 taurossen in Keent. Het is een rund met ontzettend grote horens." De tauros is de opvolger van het oerrund. "Het is niet de bedoeling om de dieren te benaderen. Ik raad iedereen aan om minimaal vijftig meter afstand de houden." Toch is er meer uniek aan Keent. Ook diverse watervogels en de velduil leven in dit gebied. "De velduil is wel erg uniek. Die zie je bijna nergens. Ik weet dat deze vogel ook op Texel te vinden is, maar verder kan ik niet zo snel een andere plek noemen." Aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent is een informatiepunt te vinden. Ook worden er excursies gehouden in het gebied.

Kraaijenbergse Plassen is een relatief jong natuurgebied. Vanaf 1968 wordt er in dit gebied zand, grind en klei gewonnen. Na jaren graven zijn er negen plassen gevormd met een grote van ruim 400 hectare. De meeste plassen staan via de industriehaven in verbinding met de maas. De plassen zijn genummerd en Plas 5 is onder het beheer van Brabants Landschap een natuurplas geworden. "Deze plas ligt los van de Maas en heeft stilstaand water. Er mag niet gevist worden en ook niet gezwommen. De plas is namelijk op enkele meters van de oever al erg diep."

Tijdens de wintermaanden is Plas 5 een rustgebied voor watervogels als de fuut, kolgans en de smient. Ook is er ruim baan voor het visdiefje. Voor deze vogel zijn er twee nestvlotjes aangelegd om te broeden. De vogelkijkhut aan de Over de Voort biedt een mooi uitzicht op deze vlotjes. Ook de Sleedoornpage, een vlinder, is uniek in dit gebied. Meer informatie over de natuur in de regio op www.brabantslandschap.nl.

Meer berichten