Toneelspelers van Toneelgroep Velp (Foto: Marco van den Broek).
Toneelspelers van Toneelgroep Velp (Foto: Marco van den Broek).

Kietelveren voor de koning

Hele generaties zijn er mee opgegroeid, de jaarlijkse voorstellingen van Toneelgroep Velp. Deze hechte vereniging zet elk jaar opnieuw een voorstelling neer, die klinkt als een klok en die niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders, opa's en oma's een gezellige middag biedt, waar ze nog lang van kunnen nagenieten.

Jos Domhof, voorzitter: "Het toneelspelen begon ooit als een activiteit van de katholieke plattelandsjongeren, maar de jongeren werden ouder en wilden wel toneel blijven spelen. En zo werd Toneelgroep Velp geboren. We hebben een zogenoemde harde kern van spelers, maar hebben daarnaast jaarlijks gastspelers." Een kleine dertig mensen repeteren nu alweer enkele maanden voor de voorstelling met de veelzeggende titel Kietelveren voor de koning.

Ze worden geregisseerd door Marcel Raaymakers, die al tientallen jaren verbonden is aan de vereniging. Marcel: "We kopen de stukken, die we spelen van een musicalvereniging in Nuenen, maar die stukken zijn geschikt voor een wat ouder publiek en ze zijn ook te lang voor onze doelgroep. Ik herschrijf ze, laat er rollen uit of schrijf rollen erbij, tot het geschikt is voor vier tot tienjarigen. Al schrijvend vallen de rollen voor onze spelers op hun plek." Een goede toneelclub kent behalve de spelers en zangers ook decorbouwers, grimeurs en dergelijke. Zo ook Toneelgroep Velp. Jos: "Mooi is dat veel oud leden dit soort taken op zich nemen en op die manier verbonden blijven aan de groep. De groep voelt als een warm nest." De repetities zijn in volle gang. Regisseur Marcel vangt de aandacht van de groepsleden: "We beginnen van voor af aan, dus eerst het welkomstlied." Uit volle borst zingt iedereen het lied 'welkom, welkom bij het toneel in Velp' mee. Daniëlle heeft dit jaar geen grote rol: "En dat is ook prima, die afwisseling. Het is een heel gezellige club en heel divers. We lachten heel wat af met elkaar, maar als het er op aan komt, dan staan we er. Het is zo mooi om de kinderen en ook de volwassenen te zien genieten." Voor het decor zijn Marcel en Kitty verantwoordelijk. Zij zoeken altijd naar eenvoudige materialen en gebruiken hun creativiteit op alle mogelijke manieren. De musical speelt zich af in het land Bloemosië, waar het heerlijk naar bloemetjes ruikt. Alleen heeft koning Floratius een probleem, waar nodig een oplossing voor gezocht moet worden. Kietelveren, die hebben iets met die oplossing te maken, maar ja, waar vind je die? Zondag 21 januari Kietelveren voor de koning, om 10.30 uur en om 14.30 uur in het Trefpunt in Velp. De entree bedraagt 4,00 euro. Voor kinderen van vier tot tien jaar en hun hele familie!

Meer berichten