Martien Bos van Smaakcentrum is een van de kartrekkers van Een Goei Leven. (foto: Een Goei Leven).
Martien Bos van Smaakcentrum is een van de kartrekkers van Een Goei Leven. (foto: Een Goei Leven).

'Leren wat gezonde voeding is'

Martien Bos verdiende onlangs met het Smaakcentrum de Agrofoodpluim van de provincie Noord-Brabant. De topkok is ook een van de kartrekkers van Een Goei Leven. "We moeten nu meer samenwerken in het Land van Cuijk. Het gebied is erg versnipperd en dat moeten wij veranderen", vertelt Bos bevlogen.

Het Smaakcentrum heeft vestigingen in Linden en Boxmeer. Dit jaar kwamen er zo'n duizend basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 naar het Smaakcentrum om te leren over gezonde voeding. "We moeten deze generatie op de rit krijgen wat betreft goede en duurzame voeding", zegt Bos. Ze leren bij het Smaakcentrum onder meer om goed etiketten te lezen. "Als je heel kritisch naar een voedingsetiket kijkt, dan zie je dat veel producten helemaal niet gezond zijn. Grote bedrijven als Unilever ontwikkelen keurmerken voor hun eigen producten. Maar die voeding is helemaal niet zo gezond als veel consumenten denken. We willen kinderen bewuster maken."

Bos merkt dat zijn werkwijze aanslaat. "Ik hoor al van veel ouders dat hun kinderen thuis uitleg geven over gezonde voeding. De rollen zijn wat dat betreft een beetje omgedraaid." De komende jaren gaat Het Smaakcentrum flink uitbreiden. Er moeten tien vestigingen komen en in totaal wil de organisatie 15.000 leerlingen per jaar ontvangen in de diverse vestigingen. In 2018 komt er onder meer een smaakcentrum voor Mill en Grave. "Voeding is een hele moeilijke materie. Het is belangrijk dat het goed wordt uitgelegd. Daarom staan er ook allemaal goed geschoolde docenten voor de klassen die bij ons komen. Dat is de basis en dat moet goed zijn. We leiden ook docenten intern op."

Bos wil nog nadrukkelijker de samenwerking zoeken met Een Goei Leven. Een van de plannen is om kinderen te laten koken voor hun ouders met een seizoensproduct uit de streek. "Daar maken we dan een video over met ook het logo van Een Goei Leven. Dat logo moet meer bekendheid krijgen in het Land van Cuijk. De 32 dorpen en één stad moeten meer samenwerken." Bos vindt ook dat de inwoners van het Land van Cuijk trotser mogen zijn op hun afkomst. "We wonen in een ontzettend mooi gebied. Ik weet zeker dat we verder komen als we samenwerken. Het moet maar eens afgelopen zijn met de rivaliteit tussen verschillende dorpen." Bos heeft nog veel meer plannen met Een Goei Leven. "We zijn allemaal zo fanatiek. Dat moet ook, maar we moeten het wel goed aanpakken. We zijn op de goede weg en die lijn moeten we doortrekken."

Meer berichten