De zon zorgt vaak voor mooie plaatjes bij De Vilt. (foto: eigen foto)
De zon zorgt vaak voor mooie plaatjes bij De Vilt. (foto: eigen foto)

Zeldzame bittervoorn in Grote Vilt

De natuur in het Land van Cuijk heeft ontzettend veel te bieden. Diverse natuurgebieden worden beheerd door Brabants Landschap. Deze krant maakt samen met boswachter Willy van Schipstal een reis door deze gebieden. In de derde aflevering staan De Vilt en Zevenhutten centraal.

De Vilt is een oude meanderboog van de Maas. De waterplassen werden op natuurlijke wijze afgesneden van de rivier. Er is sprake van twee grote waterpartijen, de Beugense (grote) Vilt en de Oeffeltse (kleine) Vilt. Beide plassen worden omgeven door moerasbossen en cultuurland met houtwallen. Het hele gebied wordt doorkruist door de Oeffeltse Raam. Deze beek ontspringt in de Overloonsche Duinen en mondt uit in de Maas bij Oeffelt. De Kleine Vilt ontstond pas in de eerste helft van de twintigste eeuw door kleiwinning van de steenfabriek.

Ook de Moerbaan speelt een belangrijke rol. Deze strook wordt ook wel de natte natuurparel genoemd en loopt dwars door de Beugense Vilt. Oorspronkelijk werd de Moerbaan aangelegd voor het veentransport. "Deze strook is dichtgegroeid met wilgen en het gebied is uitgebreid met slib uit de Vilt. Beide gebieden hebben wel veel last van blauwalg", vertelt boswachter Willy van Schipstal. Beide plassen zijn rijk aan diverse vissoorten. Overigens mag in er in de Beugense Vilt niet gevist worden. In de Oeffeltse Vilt mogen vissers, in het bezit van de juiste papieren, vissen. Onder meer de bittervoorn komt in de Beugense Vilt voor. Deze beschermde vissoort legt eitjes in de zwanenmossel. Op deze manier wordt het water gefilterd en worden de eitjes beschermd tegen andere vissen. "Als de eitjes zijn uitgekomen, zwemmen de visjes weer uit de zwanenmossel", vertelt Van Schipstal. Op de Beugense Vilt zijn ook twee vlotjes gemaakt voor visdiefjes om te broeden. Diverse vrijwilligers helpen Brabants Landschap om zowel de Beugense als de Oeffeltse Vilt te onderhouden. "Ook op Tongelaar en Keent werken we met een vaste groep vrijwilligers. We kunnen niet zonder vrijwilligers. Ook de samenwerking met het IVN is ontzettend belangrijk." In het gebied komt onder meer de kamsalamander voor.

Een ander uniek gebied in het Land van Cuijk is Zevenhutten. Het kleine natuurgebied ligt ingeklemd tussen de Cuijkse wijk Padbroek en de snelweg A73. "Het is een klein gebied waar je mooi kunt wandelen. Er zijn verschillende poeltjes en je kunt hier ook ijsvogeltjes en reeën spotten. Veel mensen uit Cuijk laten hier hun hond uit. Ook de trein raast door dit gebied, maar dat lijkt de dieren niet te deren." Vanaf het parkeerterrein lopen twee verschillende wandelroutes door Zevenhutten.

Meer berichten