De opsteker van 2018 gaat naar de werkgroep educatie van het Graafs Museum (Foto: Marco van den Broek).
De opsteker van 2018 gaat naar de werkgroep educatie van het Graafs Museum (Foto: Marco van den Broek).

Opsteker voor educatiegroep

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Grave vorige week werd, zoals gebruikelijk, de opsteker uitgereikt aan de vrijwilliger van het jaar. Verrassend was dat burgemeester Roolvink het lied Grave Superieure als stadslied presenteerde. Dit lied wordt al regelmatig gezongen bij allerlei gelegenheden, maar heeft nu dan ook een officiële status.

In 1989 schreef Theo van de Weijer de mars Grave Superieure voor Harmonie Stad Grave. Cees Menheere schreef er de tekst bij. Suzanne Menheere, de dochter van Cees, stelde in een gesprek met Roolvink voor om dit lied te verheffen tot stadslied. Later diende de Harmonie Stad Grave een officieel verzoek in, dat veel steunbetuigingen kreeg. Het leidde ertoe dat het college de raad tijdens de raadsvergadering van 6 februari het voorstel voor zal leggen Grave Superieure stadslied van Grave te maken. Roolvink: "Maar geen mooier moment om dit bekend te maken dan nu tijdens de nieuwjaarsreceptie. Vandaar dat ik overleg met de fractievoorzitters heb gehad en nu al bekend mag maken dat Grave een officieel stadslied heeft. Het is bijzonder dat Cees Menheere, ondanks zijn broze gezondheid, hierbij aanwezig kan zijn."

De Maessanghers en vele aanwezigen zingen vervolgens uit volle borst het lied over de stad aan het water. De opsteker van 2018, de prijs voor de vrijwilliger van het jaar, gaat naar de werkgroep educatie van het Graafs Museum. Roolvink: "Deze actieve groep vrijwilligers leert de kinderen over de geschiedenis van Grave. Zo'n 1000 leerlingen bezochten daardoor het afgelopen jaar het Graafs Museum of het Kazemattenmuseum." De groep, bestaande uit Frans Ekstijn, Lia Peters, Ans Vos, Patrick van de Berg, Leny Kusters, Anke Mennen en Martien Koolen is compleet verrast. Voorzitter Frans Ekstijn: "Fijn dat het gewaardeerd wordt wat we voor het Graafs Museum, maar vooral ook voor de kinderen, doen. Het zijn overigens geen 1000, maar 1200 kinderen, die we vorig jaar bereikt hebben. We gaan niet alleen naar de Graafse basisscholen, maar hebben ook een samenwerking met onder meer scholen in Schaijk, Gemert en Den Bosch. We gaan zelfs de brug over naar Nederasselt!" De werkgroep biedt steeds weer nieuwe projecten aan. Zo zijn ze vorig jaar bezig geweest met Willem van Oranje en zijn betekenis voor Grave en maken ze nu een project over WOII. "Wij willen ons cultureel erfgoed uitdragen en daarbij vinden we dat je iets over Grave hoort te weten als je er woont. Het mooie is dat we leerlingen zien terugkomen in het Graafs Museum, die dan hun ouders de nodige uitleg geven over de maquette van de stad."

Meer berichten