Burgemeester Lex Roolvink was een speciale gast op basisschool De Raamdonk. (foto: Marco van den Broek)
Burgemeester Lex Roolvink was een speciale gast op basisschool De Raamdonk. (foto: Marco van den Broek)

Burgemeester Roolvink leest voor

Basisschool De Raamdonk heeft taal dit jaar extra hoog in het vaandel staan. Niet verwonderlijk dus dat er deze weken extra aandacht is voor de nationale voorleesdagen. Voorlezen is immers essentieel voor de taalontwikkeling van kinderen. Extra speciaal was het voor de leerlingen van groep een en twee dat burgemeester Lex Roolvink hen kwam voorlezen.

Groep voor groep druppelen de leerlingen binnen in de aula. Een enkeling loopt direct op de burgemeester af om hem een hand te geven. "Ha burgemeester", wordt er geroepen. Als de ongeveer zestig leerlingen allemaal op de grond zitten, mag de burgemeester in de stoel voor hen gaan zitten. Er volgen de nodige opmerkingen en vragen van de leerlingen: "U bent toch de baas van de stad?", en "Ik weet waar u woont, in het stadje." De burgemeester geeft iedereen antwoord en doet vervolgens zijn ambtsketen om: "Als er iets heel belangrijks is, doe ik deze om en voorlezen aan jullie is heel belangrijk."

Juf Floor vraagt de kinderen of ze denken dat de burgemeester wel voor kan lezen. 'Ja' roepen alle kinderen heel hard. Kortom, ze hebben er alle vertrouwen in. Hét prentenboek van de nationale voorleesdagen is 'Sssst…. de tijger slaapt'. Roolvink leest het spannende boek met verve voor: "Als een tijger slaapt moet je hem niet wakker maken, maar er zijn een paar dieren, die langs de tijger willen. De kikker, vos, schildpad, muis en ooievaar willen de tijger niet wakker maken. Maar gelukkig hebben ze een idee. Als ze aan een ballon gaan hangen, kunnen ze over de tijger heen vliegen." Het wordt heel spannend als de muis op de kop van de tijger landt en de tijger een oog open doet. "Als we nu een slaapliedje zingen, gaat de tijger misschien wel weer slapen." Nog voordat de burgemeester is uitgesproken, zingen de kinderen 'slaap kindje slaap' en het helpt, de tijger slaapt weer. Het verrassende einde van het boek gaan we hier niet verklappen, maar juf Floor vraagt wel of de burgemeester eventueel eens in kan vallen als er een leerkracht ziek is, zo goed is het voorlezen bevallen. Leerkracht Floor Pennings: "Voorlezen is niet alleen voor de kleuters goed, maar voor alle leerlingen. In alle groepen beginnen de leerkrachten 's morgens met voorlezen. Soms lezen de kinderen uit de bovenbouw ook nog voor aan de leerlingen uit de onderbouw Deze week komen in alle groepen speciale gasten voorlezen. Een brandweerman, een wijkagent, prinses carnaval en de directeur van onze over stichting Optimus onderwijs. Het boek 'Sssst …..de tijger slaapt' houden we hier op school en dat zal de komende weken vast nog heel vaak gekozen worden uit onze voorleesbak."

Meer berichten