Prinses Trees op de foto voor haar versierde huis. (foto: Marco van den Broek)
Prinses Trees op de foto voor haar versierde huis. (foto: Marco van den Broek)

Trees d'n Urste heerst over Erpelkuul

Met Piet Michels, de voorzitter van de Pieperknallers, heeft Trees op 't Veld een goed contact. De afgelopen jaren vroeg ze hem wel eens gekscherend wanneer zij nou eens prinses zou worden. 'Wacht maar, op een dag sta ik ineens voor je deur en dan schrik je je rot', zo was zijn reactie dan.

 "Maar toen stond hij vorig jaar dus inderdaad ineens voor de deur met de vraag of ik prinses wilde worden. Dat heb ik wel eerst met manlief overlegd. Hij is toch iets minder een carnavalist dan ik, maar hij zei direct: 'Als jij dat wilt, moet je het ook doen'. En hoewel hij er ook bij zei dat hij misschien niet altijd met me mee zou gaan, heeft hij dat tot nu toe wel steeds gedaan."

Bij deze eerste prinses van Escharen hoort een gevolg van alleen maar vrouwen. Goede vriendinnen, buurvrouwen en de twee dochters Joyce en Kelly; met z'n achten vormen ze een mooie groep. Ze hebben zelfs een minihofdame in de vorm van Saar, de dochter van vriendin Annelies. Trees: "Alle vrouwen in mijn gevolg hebben stuk voor stuk een speciale plek in mijn leven en het is superleuk om hen nu zo om mij heen te hebben." Carnaval vieren doet Trees al haar hele leven en haar twee dochters kregen het met de paplepel ingegoten. Vanaf hun vijfde zaten ze bij de dansmariekes en Kelly geeft nog altijd les aan de krieltjes en de diamantjes, de dansmariekes van de Pieperknallers.

Heel veel mensen in Escharen kennen prinses Trees d'n Urste als actief dorpsgenoot en als kapper. In de kapsalon hangt inmiddels een grote foto van de prinses en haar dochters. "Ik krijg daar heel veel reacties op." Trees geniet enorm van alles wat ze meemaakt. "De pronkzittingen, het prinsentreffen in het provinciehuis in Den Bosch, de activiteiten met en door de carnavalsverenigingen van Grave en de andere kerkdorpen. Het is bijzonder om het allemaal mee te maken. We hebben onderling als prinsen in de gemeente Grave ook een heel leuk contact. We hadden pas een prinsentreffen bij de burgemeester op het stadhuis en daar hebben we heel veel lol gehad."

Deze prinses zul je niet aantreffen met een pilsje in haar hand. "Nee, bier is niets voor mij. Ik houd het bij Apfelkorn, maar dan wel aangelengd met water. Ik ben tijdens carnaval het gezicht van de Pierperknallers en dat wil ik wel op een goede manier zijn." De lijfspreuk van prinses Trees had niet treffender kunnen zijn: 'Met al m'n dames veurop in de stoet, kumt 't dizze carnaval helemaal goed!'

Meer berichten