Marijke Vos is trots op haar uitgave 'Ik kom je halen'. (foto: Marco van den Broek)
Marijke Vos is trots op haar uitgave 'Ik kom je halen'. (foto: Marco van den Broek)

Nederlands was niet haar favoriet

Nee, het is niet zo dat Marijke Vos op de middelbare school al wist dat ze schrijver wilde worden. Sterker nog, de verplichte literatuur maakte dat ze niet dol was op het vak Nederlands. Pas veel later ontdekte Marijke hoe leuk schrijven is. Vorige week werd haar boek 'Ik kom je halen' gepresenteerd.

De oud-Velpse Marijke Vos is nog regelmatig in Velp te vinden. "Mijn ouders wonen er en tot voor kort woonde mijn jeugdvriendin Noortje, die een rol speelt in het boek, er ook." Toen Marijke twaalf jaar geleden uit Velp vertrok was dat om de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening te volgen. Al jaren is ze nu werkzaam als maatschappelijk werker. En sinds een paar jaar dus ook als schrijver. Marijke: "Ik reageerde op een oproep om een blog te gaan schrijven en tot mijn verbazing vonden de lezers mijn schrijfsels leuk. Toen ik vervolgens hoorde van een wedstrijd, die door chicklit.nl was uitgeschreven, kwam dat precies op het goede moment. Met mijn boek 'Nooit meer een man' eindigde ik bij de laatste drie. Een enorme opsteker als beginnend schrijver."

Het boek gaf ze in eigen beheer uit en toen er een paar jaar geleden opnieuw een wedstrijd op haar pad kwam, ging ze de uitdaging weer aan. "Dit keer was het thema 'vriendschap' en daar kon en wilde ik iets mee. Elk hoofdstuk begint met een jeugdherinnering, sommige autobiografisch, sommige ook niet. Daarin speelt Noortje een rol, vandaar dat ik mijn boek aan haar opdraag."

Marijke won de wedstrijd niet, maar stuurde haar boek wel naar een aantal uitgevers.

Na een half jaar had ze nog geen positieve reactie en besloot ze ook dit boek in eigen beheer uit te geven. "Vlak daarna kreeg ik bericht van een uitgever, die het wilde uitgeven. Het boek is geredigeerd en ik heb er een hoofdstuk aan toegevoegd, zodat het toch iets anders is dan de eerdere uitgave. Dat was ook wel heel fijn, om nog even met mijn hoofdpersonen verder te mogen gaan." 'Ik kom je halen' is een luchtig verhaal over twee vriendinnen, die op roadtrip gaan. Een van de hoofdpersonen is een Elvisimitator. "Ik wil boeken schrijven waar mensen zich in kunnen herkennen en waar je om kunt lachen. Een boek om lekker te lezen en even niet te hoeven nadenken. In mijn boeken zijn zeker niet alleen de chicklits clichés te vinden zijn. Er moet ook wel iets onverwachts gebeuren." Het is aan ons als lezers de vraag of Marijke Vos daarin geslaagd is. Het boek 'Ik kom je halen' is onder meer te koop bij Bruna en bij internetwinkel Bol.com.

Meer berichten