Vorige week werden de plannen gepresenteerd voor de drie spitsen in Velp. (foto: Marco van den Broek).
Vorige week werden de plannen gepresenteerd voor de drie spitsen in Velp. (foto: Marco van den Broek).

Verborgen schoonheid

De provincie Brabant, de gemeente Grave, Kapucijnen, Roelofs en Haasse, Avant Spirit. Er zijn diverse partijen die zich bezighouden met de drie spitsen in Velp. Wat gebeurt er wel en niet en wat zijn nou precies de plannen?

Het Kenniscentrum Grave nam het initiatief om diverse betrokken en geïnteresseerde partijen bij elkaar te halen aan wie de nodige informatie kon worden verstrekt. Ruim dertig mensen waren daarom afgelopen vrijdag verzameld in het Clarahuis van het Emmausklooster. Mark van der Linden, vertegenwoordiger van Avant Spirit, heet ieder welkom in wat wel het mooiste klooster van Brabant wordt genoemd. Juist vandaag is het klooster overgegaan in de handen van projectontwikkelaar Roelofs en Haasse, die hiermee eigenaar is van beide Velpse kloosters.

Avant Spirit blijft ook in de toekomst voor de zakelijke en de particuliere markt retraites en cursussen aanbieden in het Emmausklooster. Een cursus verbindend leiderschap, de nieuwe cursus geluk, lezingen van onder andere Dries van Agt, de mogelijkheid van pelgrims om een nacht in het klooster te slapen. De mogelijkheden zijn heel breed en richten zich met name op preventieve zorg voor de mens. Zorg en wonen is de hoofdmoot, terwijl in kasteel klooster Bronckhorst de nadruk ligt op wonen en zorg. Nico Haasse: "We hebben het dan over wonen voor mensen aan de onderkant van de samenleving en de zorg die zij nodig hebben. Daarbij hebben we de droom dat het Vincentiuskerkje een middelpunt wordt, waar wandelaars en fietsers alle informatie vinden over de drie prachtige gebouwen en een hapje kunnen eten."

Frédérique Bijl, voorzitter van de stichting Kunst in het Kerkje, al veertig jaar de huurder van het Vincentiuskerkje, verbaast zich erover dat zij tot op heden niet aan de onderhandelingstafel zit als het gaat over de toekomst van de drie spitsen. Het kerkje is eigendom van de gemeente die deze middag niet aanwezig is. De aanwezigen zijn het er over eens dat het gebied van de drie spitsen, dit stilste plekje van Nederland, uniek in zijn soort is en meer aandacht verdient dan het nu krijgt.

Het unieke wordt benadrukt door bouwhistoricus Frank Haans, die iedereen enthousiast meeneemt in de geschiedenis van de drie gebouwen. Frank: "Als je heel goed kunt lezen, vertellen de gebouwen zelf hun verhaal. Zo vertelt het Vincentiuskerkje onder meer het verhaal van de brand waar zij aan ten prooi viel in 1674."

Muren achter muren, balken, hergebruikt materiaal en kapconstructies geven veel prijs van de rijke geschiedenis van de drie spitsen. Partijen zijn nu bezig om om de gebouwen nieuwe bestemmingen te geven, waardoor ze verankerd blijven in dit verstilde landschap.

Meer berichten