Ook de kazematten in Graven werden ontdaan van onkruid. (foto: Marco van den Broek)
Ook de kazematten in Graven werden ontdaan van onkruid. (foto: Marco van den Broek)

Samenwerken voor NLdoet

Ook dit jaar staken weer duizenden mensen in Nederland de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Met NLdoet laat het Oranje Fonds zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn en hoe groot het belang van vrijwilligerswerk is. In Grave konden vrijwilligers op diverse plekken aan de slag.

In Catharinahof werd een beroep gedaan op de creativiteit van de vrijwilligers bij het maken van een schilderij voor aan de muur. Bij de kinderboerderij werd onder meer de eendenwei opgeknapt, in Estersveld werd het park schoongemaakt en op het voormalige Visioterrein werden de kazematten zichtbaar gemaakt. Deze laatste actie werd georganiseerd door de Cloveniers.

Op zaterdagochtend meldden zich ruim dertig mannen en vrouwen in de Gildekamer. Voorzitter Leo Burgers geeft de groep mensen, die eerst van koffie wordt voorzien, de nodige instructies: "Op het voormalige Visioterrein zullen straks tijdens de vestingstedendagen op 7 en 8 april allerlei activiteiten te doen zijn. Heel veel mensen zullen onze stad bezoeken en wij vinden het van belang dat het Visioterrein er dan mooi bij ligt. Wij willen graag dat de kazematten, die nu helemaal verstopt zijn achter struiken en bomen, goed zichtbaar worden en van onkruid ontdaan worden. De kruiwagens met snoeischaren en allerlei zagen staan klaar dus we kunnen aan de slag."

De aanwezige vrijwilligers, onder wie cloveniers, raadsleden en collegeleden, worden verdeeld over de drie kazematten. Het weer zit mee. Het is droog en ruim boven de tien graden. De eerste jassen worden al snel uitgetrokken. In no time ligt er een behoorlijke stapel takken en wordt de zaag gezet in de boompjes, die het zicht op de kazematten belemmeren. Theo: "Wist je dat in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw dit soort werk door veroordeelden gedaan werd, die hier in de inrichting zaten? Vandaag de dag is het vrijwilligerswerk, niks mis mee hoor om lekker in de buitenlucht te werken."

Ook op andere dagen dan 7 en 8 april is het de moeite waard om over het uitgestrekte terrein te wandelen. Het stukje geschiedenis dat verteld wordt door de kazematten, maakt het gebied extra bijzonder. Sjaak Erkelens, secretaris van de Cloveniers: "Dit is ook heel goed voor de broederschap, samen buiten werken en zien dat het resultaat heeft." Terwijl de ene na de andere boom in stukken gezaagd wordt zijn andere vrijwilligers in de Gildekamer al bezig met de lunch. De soep staat op het vuur en er worden tientallen broodjes en krentenbollen gesmeerd. Eerst nog maar even een keer koffie naar de hardwerkende vrijwilligers brengen, zodat ze er tot de lunch tegen aan kunnen. Dat vele handen licht werk maken wordt duidelijk zichtbaar bij deze klus van NLdoet.

Meer berichten