De behoefte aan computerles is nog onverminderd groot (foto: Marco van den Broek).
De behoefte aan computerles is nog onverminderd groot (foto: Marco van den Broek).

Nooit te oud om te leren

Al een jaar of twaalf wordt in Grave en in de kerkdorpen computerles gegeven. In eerste instantie werd dit door het Rigom (Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk) georganiseerd, maar een paar jaar geleden is dit overgenomen door de Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk Grave. De behoefte aan computerles is nog onverminderd groot.

Nou ja, computerles. Tegenwoordig komen mensen met hun laptop of hun tablet onder hun arm binnen bij de vrijwilligers, die ze helpen om mail, internet en andere dingen onder de knie te krijgen. Tonny, Koen, Riet, Harrie en Andrea zijn de vaste instructeurs in Gassel. Andrea: "Wij zitten elke donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur in de Viersprong en daar kan iedereen binnenlopen, die een vraag voor ons heeft. Soms lopen mensen thuis vast met een programma en hebben ze een concrete vraag, soms ook komen ze helemaal blanco binnen en beginnen we bij het begin."

In Grave zitten elke dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur Pieter, Martin en Henk klaar in de computerhoek van het restaurant in Catharinahof. Henk: "We hebben op het moment zes cursisten. Bij iedereen, die binnenkomt, vraag je wat hun wensen zijn. Vaak is dat leren mailen, iets opzoeken op internet en iets doen met foto's. We leren dat stapje voor stapje aan en geven ook huiswerk mee, want met een keer in de week een uur computerles kom je er niet. Met veel herhaling blijft de stof beter hangen." Evenals hun Graafse en Gasselse collega's zijn ook de Velpse instructeurs Loek, Jan en Henk actieve hobbyisten op digitaal gebied. Zij zitten iedere vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur in Ons Trefpunt. Loek: "Je moet er wel lol in hebben en gemakkelijk de antwoorden op de diverse vragen kunnen geven of in ieder geval kunnen vinden. Het is mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen. Zo waren er twee vrouwen van in de tachtig, die graag een fotoboek wilden maken. Als dat dan allemaal lukt, is dat prachtig." Tegenwoordig gaat de les ook nogal eens over de smartphone, die zo veel mogelijkheden in zich bergt. Foto's versturen, whatsappen met kinderen en kleinkinderen, nuttige apps, die je kunt downloaden. De meeste instructeurs werken met een schrift. Pieter: "De uitleg, die ik geef even kort opschrijven, waardoor het gemakkelijker is om thuis iets te oefenen. Dat werkt meestal goed."

De computerhoek van Catharinahof is te bereiken via pc-catha@gmail.com en via telefoon 06-30170867, maar even binnenlopen voor meer informatie kan natuurlijk altijd. Dat geldt ook voor de computerhoek in Gassel en Velp. In de maanden juni, juli en augustus liggen de lessen stil.

Meer berichten