Graven naar bijzondere vondsten kan binnenkort in de archeologische tuin (Foto Marco van den Broek).
Graven naar bijzondere vondsten kan binnenkort in de archeologische tuin (Foto Marco van den Broek).

Archeologen in de dop

Als je aan kinderen uitlegt wat een archeoloog doet, dan worden ze daar niet meteen enthousiast van. Maar als ze zelf als een archeoloog mogen graven naar bijzondere vondsten, dan is dat een heel ander verhaal. En dat is precies de reden waarom volgende week de archeologische tuin wordt geopend bij het Graafs Museum.

Martien Koolen is al zijn hele leven gegrepen door de mooie vondsten, die in de grond te vinden zijn. "Kinderen, die bij ons in het museum komen zien oude potten en scherven in de vitrine liggen, maar ze mogen ze niet aanraken en het zegt ze op die manier niet zo veel. De schoolklassen, die straks bij ons naar de archeologische tuin komen, krijgen eerst de nodige uitleg en dan mogen ze zelf gaan opgraven. Ze krijgen een speciaal hesje, een troffel voor het grovere werk en een kwastje voor het fijnere werk. En reken maar dat ze iets gaan vinden!" De archeologische tuin is onderdeel van een uitgebreid aanbod aan lespakketten en –materiaal, dat de educatiewerkgroep van het Graafs Museum aanbiedt aan basisscholen in Grave en omgeving.

Lia Peters van de educatiewerkgroep: "We hebben ongeveer 25 verschillende lespakketten, geschikt voor alle groepen van de basisschool. Rondleidingen door de stad of door de kazematten, hoe was het leven in een middeleeuwse stad of conservator voor een dag, het is een kleine greep uit ons aanbod." Met de acht personen, die samen de educatiewerkgroep vormen, aan alle vragen van de basisscholen voldoen valt niet altijd mee. "We zouden echt heel graag wat mensen erbij willen hebben en dan natuurlijk het liefst mensen, die uit het onderwijs komen. Stuur gerust een mail naar info@graafsmuseum.nl als je ons kunt helpen." Hoewel de archeologische tuin dus met name voor de klassen van de basisscholen bedoeld is, kan er tijdens de vestingstedendagen op 7 en 8 april al kennis mee worden gemaakt. Dan is het opgraven een van de activiteiten voor kinderen. Bij de tuin zullen kramen staan met allerlei archeologische vondsten en er worden onder meer fossielen verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om nog meer materialen aan te schaffen. Martien: "Heel blij zijn we overigens met de gemeente Grave, Stichting Graeft Voort, Kluswijs, De Greeff caravan & recreatie en doe het zelf en alles winkel Leny van Kempen, de sponsoren die ons tot nu toe geholpen hebben."

De archeologische tuin bij het Graafs Museum wordt dinsdag 27 maart om 15.00 uur geopend door wethouder Joon. Iedereen is van harte welkom om de opening bij te wonen. Uiteraard zal de wethouder iets op moeten graven. Maar wat? Dat is nog een verrassing.

Meer berichten