Werkgroep 'een goei leven' maakt een verbinding tussen de historie en het goeie leven in Grave. (foto Marco van den Broek).
Werkgroep 'een goei leven' maakt een verbinding tussen de historie en het goeie leven in Grave. (foto Marco van den Broek).

Een smakelijke pot

Tijdens de vestingstedendagen wordt er door de Graafse werkgroep 'een goei leven' een verbinding gemaakt tussen de historie en het goeie leven in Grave. En hoe kan dat beter vorm krijgen dan de historische maaltijd, die op zaterdag 7 april wordt georganiseerd op de Markt.

Ben de Bruin is een van de werkgroepleden van 'een goei leven': "In het Land van Cuijk is de beweging 'een goei leven' op gang gekomen. Binnen Grave geven wij dat vorm door onder allerlei activiteiten te organiseren. Zo zijn er bijvoorbeeld onze 'happen en stappen' wandelingen. Tijdens de vestingstedendagen wilden we ook heel graag iets organiseren vanuit 'een goei leven' en dat is de historische maaltijd geworden." Omdat de werkgroep wel een echt authentieke manier van koken wilde, werd de hulp ingeroepen van Michel Disveld. Hij heeft met zijn bedrijf Outdoor Outfitter de nodige ervaring op het gebied van buiten koken. Michel: "Ik heb veel gereisd en was dan altijd erg geïnteresseerd in de oorspronkelijke manier van koken van andere culturen. Ik heb mezelf veel van die technieken eigen gemaakt en heb me in de geschiedenis verdiept. Nu kook ik voor kleinere of grotere groepen in bijvoorbeeld een rocketoven of in potjies, Afrikaanse gietijzeren kookpotten." Op zaterdag 7 april zal Michel vanaf het middaguur op de Markt bezig zijn met de voorbereidingen van een driegangen maaltijd. Hij krijgt daarbij onder meer hulp van Willem ter Steeg, ook wel de oerkok van Nederland genoemd. Michel: "Ik verklap nog niet welke gerechten er precies geserveerd gaan worden, maar er zal een oersoep zijn, een stoof van een wilde grazer en een pudding. Aardappels waren er nog niet, dus die zitten er in ieder geval niet in verwerkt, water was in die tijd verontreinigd dus gebruiken we geen water, maar bier in de stoofpot en ja ook de pudding wordt bereid op een open vuur, au-bain-marie, dat levert echt iets heerlijks op."

Behalve de kookpotten wordt ook een spit gebruikt om een geitenbokje te grillen. Ben: "Het is echt een uniek evenement. Overdag is er van alles te doen in de stad en dat je die dag dan kan afsluiten met een historische maaltijd, dat is heel bijzonder. De koks zijn uiteraard in passende kleding gestoken, maar dat is echt geen vereiste om aan onze maaltijd deel te nemen. Kom met ons mee genieten van de pure, eerlijke smaken, die je uiteraard niet van porseleinen bordjes eet. Maar wees gerust, je hoeft niet met je handen te eten!" De historische maaltijd, zaterdag 7 april, op de Markt in Grave begint rond 17.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Prijs van de driegangenmaaltijd, inclusief twee consumpties, is € 27,50. Reserveren kan via www.ticketkantoor.nl/shop/histmaaltijd

Meer berichten