LPG werd de grote winnaar in Grave (foto Marco van den Broek).
LPG werd de grote winnaar in Grave (foto Marco van den Broek).

Lokale Partij Grave de grootste

In een bloedheet gemeentehuis in Grave werden de vele aanwezigen afgelopen woensdag urenlang in spanning gehouden. Uitslagen van omliggende gemeenten kwamen via apps en facebook berichten voorbij, maar de uitslag van Grave liet lang op zich wachten. Eindelijk, na middernacht was dan toch de uitslag bekend. De Lokale Partij Grave (LPG) werd met afstand de grootste.

Door een winst van twee zetels kwam de partij op zes zetels uit, CDA won een zetel en ging van twee naar drie zetels. Nieuwkomer D66 komt met een zetel in de raad. Keerpunt en Verenigd Progressief Grave (VPGrave) verloren beide een van hun drie zetels. Grootste verliezer was de VVD, die samen met Trots voorheen drie zetels had en nu een zetel overhoudt.

In tegenstelling tot vier jaar geleden kreeg de LPG in de kerkdorpen veel stemmen. Dit had alles te maken met de kandidaten uit de dorpen, die op nummer drie, vier en vijf van de lijst stonden. Jan Schraven, nummer vier van de lijst, uit Gassel: "Anderhalf jaar geleden werd ik door Anja Henisch benaderd en ik heb er geen spijt van dat ik ja heb gezegd. Ik ben maatschappelijk erg betrokken in mijn dorp en dat zie je terug in de stemmen. Het speerpunt van onze campagne was dat Grave een zelfstandige gemeente moet blijven en dat vind ik persoonlijk ook een heel belangrijk punt."

Rick Joosten, lijsttrekker van LPG is enorm blij met de winst voor zijn partij. "Het is ongelooflijk dat er zoveel mensen op ons gestemd hebben, dat had ik in mijn stoutste dromen niet voorzien. Het geeft ook een boost om er de komende vier jaren weer vol voor te gaan. We gaan snel gesprekken met alle partijen aan om de mogelijkheden van een coalitie te onderzoeken."

Lijsttrekker van D66, Boudewijn Schaveling, komt als nieuweling in de gemeenteraad: "We willen in Grave het sociaal, liberale geluid laten horen en blijkbaar willen de inwoners van Grave dat ook. Ik ben wel enigszins verrast door het succes van de LPG."

Rob Bannink, lijsttrekker van de VVD: "Het is een tegenvaller, we zijn zeker een zetel kwijt geraakt aan de LPG. Dat zij nu veruit de grootste partij zijn zullen we uiteraard moeten respecteren. We gaan, hoe dan ook, een boeiende tijd tegemoet."

Frans Smulders zat de afgelopen vier jaar in de raad namens Trots. Deze partij besloot zich aan te sluiten bij de VVD. Smulders komt niet terug in de raad: "Jammer, ik had liever met drie man in de raad gezeten, maar het is niet anders. Mijn vrouw zal in ieder geval blij zijn dat ik nu vaker thuis ben."

Meer berichten