Leonie Pennings en Anthony Peeters, alias Anna van Buren en Willem van Oranje. (foto: Marco van den Broek)
Leonie Pennings en Anthony Peeters, alias Anna van Buren en Willem van Oranje. (foto: Marco van den Broek) (Foto: Ron Koenen)

Graafs meisje ontmoet Duitse prins

Een castingbureau had het niet beter kunnen doen. Leonie en Anthony zíjn Anna van Buren en Willem van Oranje, zeker als ze middels hun bijzondere kleding helemaal getransformeerd zijn. Zij nemen, samen met hun hofhouding, de bezoekers van de vestingstedendagen mee naar het jaar 1551. Het jaar waarin een Graafs meisje en een Duitse prins elkaar ontmoetten.

Door Jenneke van Dongen

Toen Leonie Pennings gevraagd werd om de rol van Anna van Buren te spelen, stond ze niet onmiddellijk te juichen: "Oei, wat gaat dat inhouden, wat moet ik doen en vooral wat moet ik zeggen? Toen ik begreep dat het met name om een tableau vivant gaat en ik vooral zwijgend aanwezig moet zijn, heb ik met volle overtuiging ja gezegd." Zo verging het ook Anthony Peeters: "Ik ben Willem van Oranje, ook wel bekend als Willem de Zwijger, dus ik zal niet heel spraakzaam zijn." De uitgebreide hofhouding hebben beiden zeker nodig, al was het alleen al om geholpen te worden met aankleden. De prachtige jurk van Anna is door twee dames van het Cloveniersgilde, Ans Vos en Hannie Burgers, gemaakt in overleg met Leonie. Zelf maakte Leonie het bijpassende sieraad. Het geheel vormt een treffende gelijkenis met de enige bekende afbeelding van Anna van Buren. Op gezette tijden, die met behulp van een klok aangegeven worden, wordt het tableau vivant in de Hampoort opgevoerd. Tijdens een rondgang door het centrum van Grave laat Anna haar Willem de stad Grave zien. In de stad is van alles te zien en te beleven. De eeuwen lopen hierbij in elkaar over. Van de oprichting van de stad door Jan van Cuyk tot de Tachtigjarige Oorlog, maar liefst vijf eeuwen Graafse geschiedenis zijn terug te vinden op de diverse plaatsen. Op Bekaf is een middeleeuws kampement te vinden, waar roofvogels te zien zijn en spectaculaire gevechten in de gevechtsarena. Op het voormalige Visioterrein komt het kanongebulder van de Bergse Battery en de Heeren van Altena je tegemoet. Ook maken daar diverse gildes hun opwachting. Op de Loswal zijn bijzondere historische schepen te zien. Het is ook de plek waar kinderen leren om vuur te maken en broodjes te bakken. Ook op de locaties Binnenhof, Markt en Bagijnenkerk zijn allerlei activiteiten te beleven. Kinderen kunnen een speciaal geldbuideltje halen op het Binnenhof, de Bagijnenkerk of bij de archeologische tuin naast het museum. Verspreid door de stad zijn kinderspelen te doen, waarbij de kinderen een florijntje kunnen verdienen. Als de kinderen vijf florijntjes verzameld hebben, mogen ze een mooie herdenkingsmunt maken bij Rob de Tinnengieter op het Binnenhof. De vestingstedendagen op zaterdag 7 en zondag 8 april in het centrum van Grave beginnen om 12.00 uur en sluiten rond 17.00 uur.

Meer berichten