Ellen Dulk en Connie van den Broek genieten als vrijwilliger van het museum. (foto Marco van den Broek).
Ellen Dulk en Connie van den Broek genieten als vrijwilliger van het museum. (foto Marco van den Broek). (Foto: Henk Lammen)

Een paar uur voor het museum

Het Graafs Museum is een begrip in de gemeente Grave. Het vertelt in duidelijke, overzichtelijke vensters de geschiedenis van de stad Grave en haar kerkdorpen. De wisseltentoonstellingen bieden inzicht in aan Grave gerelateerde zaken, zoals de huidige tentoonstelling over de Zuiderwaterlinie.

door Jenneke van Dongen

Wie op zaterdag of zondag het museum bezoekt ontmoet daar de vrijwillige suppoosten. Zij zorgen ervoor dat het museum ieder weekend van 13.00 tot 17.00 uur open is. Ellen Dulk is een van hen: "Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en maatschappelijk betrokken. Vanuit die twee gedachten ben ik betrokken geraakt bij het museum. De eerste anderhalf jaar werd ik steeds ingedeeld met een ervaren suppoost. Dat werkte erg prettig. Je leert het museum kennen en merkt vanzelf waar de bezoekers behoefte aan hebben. Lang niet iedereen zit te wachten op een uitgebreide uitleg. De meeste bezoekers willen graag zelf rondkijken." Connie van den Broek is al een jaar of tien suppoost en tevens coördinator van de suppoosten. Zij maakt een rooster, waarbij ze zoveel mogelijk rekening houdt met ieders wensen. Connie: "Er zijn een paar suppoosten vertrokken, waardoor het steeds moeilijker wordt om het rooster rond te krijgen. Ons streven is om iedere suppoost maximaal een keer per maand in te roosteren." Om dat voor elkaar te krijgen is het museum dringend op zoek naar vrijwilligers, die suppoost willen worden. Kennis van de geschiedenis van Grave is hierbij geen vereiste. Ellen: "Je bent vooral een gastvrouw of gastheer, die ervoor zorgt dat de bezoeker zich welkom voelt. Zoals gezegd ben je, zeker in de beginperiode, samen met een ervaren kracht, waar je veel van kunt leren." Hoewel er dagen zijn dat het redelijk druk is in het museum, zijn er ook dagen waarop er niet veel bezoekers binnenkomen. Connie: "Dan kun je iets voor jezelf gaan doen. Ik neem vaak mijn laptop mee om wat te werken, maar je kunt ook even bijpraten met je collega-suppoost." De groep suppoosten treft elkaar een paar maal per jaar en bij speciale avonden rondom nieuwe tentoonstellingen. Dan krijgen ze uitleg over de tentoonstelling en maken ze er met een hapje en een drankje een gezellige avond van. Ellen: "Die avonden zijn goed voor de verbinding, maar het geeft je ook de gelegenheid om de samenstellers van de tentoonstelling wat extra's te vragen." De suppoosten hebben vaak mooie gesprekken met de bezoekers. Oud-Gravenaren, die na dertig jaar hun geboortestad weer bezoeken of een nazaat van Jan van Cuyk, die speciaal uit Zwitserland kwam om de tentoonstelling over zijn voorvader te zien.

Aanmelden als vrijwilliger kan via info@graafsmuseum.nl.

Meer berichten