Foto: Henk Lammen

Wandelen door de natuur in Gassel

Wat er allemaal leeft en groeit in en rondom de Broekse Wielen vertellen gidsen van IVN Grave op zondag 15 april tijdens een wandeling door natuurgebied De Vogelshoek in Gassel.

Ook het ontstaan van dit natuurgebied komt daarbij uitgebreid aan bod. Er gaat een deskundige van RAVON (Reptielen, amfibieën en vissenonderzoek) mee, die de deelnemers laat kennismaken met de levende wezentjes uit een wiel, zoals kikkertjes, salamanders, libellen en larven. Ook voor kinderen is het een avontuurlijke bezigheid. De wandeling start om 14.00 uur aan de Bordscheweg in Escharen en duurt twee uur. De Broekse Wielen zijn onderdeel van natuurgebied Vogelshoek bij Escharen. Dit reservaat bestaat uit rivierduinachtig terrein, dat in een oud stroomdal van de Maas ligt. De grote afwisseling is heel bijzonder.

Er liggen hier waterplassen (wielen), delen van een oude rivierdijk, schrale rivierduingraslanden, bos en open polderlandschap dicht bijeen. Waarschijnlijk zijn de wielen 150-200 jaar gelden ontstaan door dijkdoorbraken van de ringdijk. In en om de wielen komen van oudsher zeldzame planten en dieren voor. De plassen zijn dan ook van groot belang voor de voortplanting van kikkers, padden, salamanders en allerlei inheemse met uitsterven bedreigde vissoorten en soorten ongewervelde waterdieren zoals libellen. De route is niet geschikt voor rolstoelen. Deelname is gratis. Foto Lia Lobel.

Meer berichten