Jan Timmermans brengt het ware verhaal over de Escharense veldwachter Beuvink. (foto Marco van den Broek).
Jan Timmermans brengt het ware verhaal over de Escharense veldwachter Beuvink. (foto Marco van den Broek). (Foto: Henk Lammen)

Ere wie ere toekomt

Toen Jan Timmermans twaalf jaar geleden betrokken was bij een tentoonstelling van het Graafs Museum over de tweede wereldoorlog kwam hij verhalen tegen, die niet af waren. Verhalen ook, die nog niet verteld waren. Het verhaal over veldwachter Beuvink bracht hem bij het verhaal van Piet Hoekman.

door Jenneke van Dongen

Het ware verhaal over de Escharense veldwachter Beuvink, die zich passief en actief verzette tegen de Duitsers, leidde tot de onthulling van een plaquette in het Dorpshuus in Escharen, de plek van het vroegere woonhuis van Beuvink. Bram Grisnigt onthulde deze plaquette. Jan Timmermans: "Bram was in de oorlog een van de geheim agenten van de Zendgroep Barbara, die berichten moesten gaan coderen en doorzenden. Samen met zijn vriend Piet Hoekman was hij hiervoor opgeleid in Canada. Bram Grisnigt en Piet Hoekman sprongen in de nacht van 19 september 1943 met hun parachute uit een Halifax bij Beugen en via wat omwegen kwamen zij terecht bij Beuvink in Escharen." Daar ontvingen de heren instructies voor hun werkzaamheden en zij trokken verder naar Amsterdam en Den Haag. Na enige maanden besloten ze de veldwachter nog eens op te zoeken. Daar aangekomen bleek dat er juist de nacht ervoor twee andere agenten op het schuiladres van Beuvink waren aangekomen. Jan: "Zij hadden de materialen, die het vliegtuig tegelijkertijd met hen bij Keent had gedropt, nog niet veilig kunnen stellen en Piet Hoekstra bood aan om samen met Beuvink en een van de andere agenten de spullen op te gaan halen. In Keent aangekomen bleek de zaak verraden te zijn en keken ze recht in de loop van een Duits geweer." De 26-jarige Piet Hoekman wordt in de borst geschoten en overlijdt. Jan: "Bram Grisnigt heeft in 2016 een boek geschreven over zijn oorlogservaringen en daarin schrijft hij onder meer dat hij het boek opdraagt aan de jongere generatie. Zij moeten de oorlogshelden blijven herdenken. Dat was het moment dat ik dacht 'en nu moet er iets gebeuren voor Piet Hoekstra'. In Urk is een straat naar hem genoemd en in Beugen staat een monumentje, maar in Keent, waar hij is omgekomen, is niets te vinden." Niel-Jan Weijsters ontwierp het monument, verschillende bedrijven werkten belangeloos mee. In aanwezigheid van burgemeesters van Urk, Oss en Grave, familieleden van Piet Hoekstra, veldwachter Beuvink en andere geheim agenten wordt het monument op zaterdag 14 april onthuld. Jan: "Bijzonder is dat ook de inmiddels 94-jarige Bram Grisnigt erbij zal zijn, vriend van Piet en de enige oud-Engelandvaarder, die nog in leven is." Het monument is stoer en hoekig en herinnert aan een van de jonge helden van de Tweede Wereldoorlog.

Meer berichten