Bezoekers kunnen een kijkje nemen in gemaal Van Sasse.
Bezoekers kunnen een kijkje nemen in gemaal Van Sasse.

Gemaal Van Sasse open voor het publiek

Op zondag 29 april is gemaal Van Sasse aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave weer geopend voor het publiek. Iedere laatste zondag van de maand kunnen bezoekers van 13.00 tot 17.00 uur een kijkje nemen in het gemaal. Rondleiders nemen bezoekers mee terug in de tijd en kijken in de toekomst. Ook de vispassage in Grave is te bezoeken.

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door voormalig waterschap De Maaskant. Het gemaal werd gebouwd rond 1928 voor het waterbeheer in het Land van Cuijk en ligt aan het eind van het riviertje de Raam. Vanaf de oprichting in 1921 werkte waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing.

Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas, bij de oude haven in Grave, te krap, ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In diezelfde tijd werd er bij Grave een stuw (en sluis) in de Maas gebouwd om het Maaswater te reguleren. In 1927 ging het bestuur van De Maaskant akkoord met de plannen tot bemaling. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven monding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd het gemaal in gebruik genomen. Rond 1950 en nog eens in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd naar Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant.

Meer berichten