Op vrijdag 27 april wordt in heel het land Koningsdag gevierd. Zo ook in Grave, waar door Catharinahof en de Stichting Kinderfolklore nadrukkelijk de verbinding tussen jong en oud gezocht wordt. (foto: Marco van den Broek)
Op vrijdag 27 april wordt in heel het land Koningsdag gevierd. Zo ook in Grave, waar door Catharinahof en de Stichting Kinderfolklore nadrukkelijk de verbinding tussen jong en oud gezocht wordt. (foto: Marco van den Broek)

Koningsdag voor jong en oud

Op vrijdag 27 april wordt in heel het land Koningsdag gevierd. Zo ook in Grave, waar door Catharinahof en de Stichting Kinderfolklore nadrukkelijk de verbinding tussen jong en oud gezocht wordt. Door het organiseren van een kleurwedstrijd voor zowel kinderen als ouderen én door de optocht met versierde fietsen dwars door Catharinahof te laten gaan.

Nannie Koopman van Catharinahof: "Sinds een paar jaar komen de versierde fietsen door Catharinahof heen. De bewoners zitten dan aan weerszijden van de doorgang en moedigen de kinderen aan. Zowel de bewoners als de kinderen vinden dit prachtig. Wij versieren hiervoor de hal en daar ontstond bij mij het idee van de kleurwedstrijd. Niets leukers dan zelf creatief aan de slag te gaan." Een tekening van illustrator Petra Heezen van koning, koningin en de drie prinsessen mocht als kleurplaat gebruikt worden en zo hangen er nu al veel ingekleurde tekeningen in de hal. "Kleuren is niet meer alleen voor kinderen, steeds meer volwassenen kleuren ook. In het restaurant, maar ook bij kleinschalig wonen en de dagopvang wordt nu volop gekleurd. En natuurlijk zijn er ook kleurplaten voor de kleinkinderen van onze bewoners. Op 7 mei gaan we alle kleurplaten beoordelen én prijzen toekennen."

De optocht van de versierde fietsen start vanaf het gemeentehuis om 11.00 uur. Burgemeester Roolvink geeft met een kanonschot het officiële startschot. Ook 's middags is er van alles te beleven. In de Scheerestraat en de Klinkerstraat kunnen kinderen, die zich hiervoor hebben aangemeld, hun spulletjes verkopen. Op de hoek van de Hoofschestraat kan naar hartenlust geklommen en geklauterd worden bij de bouwwerken van de scouting. Voor de echte speurneuzen is ook dit jaar weer een leuke speurtocht uitgezet in het centrum van Grave. Vanaf 12.30 uur kan een deelnameformulier voor de speurtocht opgehaald worden in de Rogstraat. Tijdens de speurtocht worden de kinderen door de ondernemers van Grave getrakteerd op popcorn en een fris drankje. Ook mogen ze zelf hun eigen koningsdaggebakje versieren. Bij het inleveren van het deelnameformulier krijgen de kinderen een snoepzak. In Catharinahof zal 's middags een optreden plaatsvinden van de liederentafel van de KBO. Vanaf 14.30 uur zingen zij in het restaurant bekende Nederlandstalige liedjes. Leuk om naar te luisteren, maar zelf meezingen kan natuurlijk ook.

Nannie Koopman: "We vinden het belangrijk om steeds weer de verbinding te zoeken tussen Catharinahof en de rest van Grave. Met de kleurwedstrijd en de route van de fietsoptocht hopen we dat weer iets meer te bereiken. Deelnemers aan de kleurwedstrijd kunnen de kleurplaat bij ons ophalen."

Meer berichten