Foto: Willem Menting

Kijk naar Toen: Burgemeester Louis Ficq

Grave - Louis Ficq is burgemeester van Grave en Velp ten tijde van de Duitse bezetting. Hij besluit in functie te blijven om te voorkomen dat zijn ambt door een NSB'er wordt overgenomen. Als burgemeester haalt hij zich de woede van de bezetter op de hals, omdat hij weigert dorpsgenoten aan te wijzen voor werk aan de Duitse verdedigingslinies. Begin februari 1944 wordt Ficq gearresteerd en via het huis van bewaring in 's-Hertogenbosch naar Kamp Vught gebracht. Vanwege het naderen van de geallieerden wordt Ficq direct na dolle dinsdag gedeporteerd naar Dachau. Op 9 maart 1945 bezwijkt hij daar aan de gevolgen van hongeroedeem en zeer zware mishandeling. Louis Ficq is 59 jaar geworden. Bron: Stichting Graeft Voort.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Op de site www.brabantsegesneuvelden.nl hebben we hiervoor bijna 1900 Brabantse gesneuvelden in beeld.

'Help ons alsjeblieft en geef iedere Brabantse gesneuvelde een gezicht en een verhaal. In de definitieve eregalerij willen we zoveel mogelijk Brabantse gesneuvelden met een foto én een verhaal vereeuwigen. Zij waren immers op de eerste plaats mensen; vaders, zoons, broers en vrienden die plotseling aan het leven zijn ontrukt. Voor de meeste foto's en persoonlijke is het BHIC aangewezen op nabestaanden. Ga voor meer informatie of om direct te reageren naar www.brabantsegesneuvelden.nl. Bellen kan ook: (073)6818500 (op werkdagen) of mail naar info@brabantsegesneuvelden.nl.


Meer berichten