Alle spiergroepen komen aan bod tijdens de gymuurtjes. (foto Marco van den Broek).
Alle spiergroepen komen aan bod tijdens de gymuurtjes. (foto Marco van den Broek).

Bewegen is belangrijk

Bewegen is goed voor de mens, zeker voor de iets ouder wordende mens. Daarom houdt de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Escharen, Gassel, Grave en Velp speciale gymuurtjes voor 55-plussers. Want bewegen met een hele groep is niet alleen goed, maar ook nog eens erg gezellig.

Door Jenneke van Dongen

De gymclub Grave bestaat al tientallen jaren. Ria Gerrits, coördinator van de groep: "Ik weet niet precies hoe lang er al gegymd wordt, maar in ieder geval al meer dan veertig jaar. Op dit moment zijn er zo'n twintig mensen, die elke donderdagmiddag een uurtje komen bewegen in de danszaal van Catharinahof." Dat bewegen houdt wel iets meer in dan willekeurig een rondje lopen of wat arm- of beenoefeningen.

Marion Paters, al vele jaren sportleider bij ouderen, houdt niet alleen de vaart erin, maar zorgt er ook voor dat alle spiergroepen aan bod komen. Op deze donderdagmiddag begint de groep, die vandaag alleen uit vrouwen bestaat, het beweeguurtje met rondjes door de zaal lopen op marsmuziek. Na deze korte warming-up wordt er tijdens het lopen met de armen gedraaid en worden de knieën hoog de lucht in gezwaaid. En dat die knieën bij de een hoger uitkomen dan bij de ander is niet belangrijk. Ria: "Ieder doet naar eigen kunnen mee. We kijken niet naar wat een ander doet. Je doet het voor jezelf en zoals het voor jou goed voelt." Is de inspanning even te veel, dan is een stoel om uit te puffen zo gepakt en haak je aan als het weer lukt. Speciale aandacht is er elke week voor balansoefeningen. Marion Paters: "Een goed evenwicht is belangrijk als je ouder wordt, evenals kracht in je benen houden, dus daar werken we wel speciaal aan."

Op je rechterbeen staan en je linkerarm in de lucht zwaaien of de ene voet over de andere plaatsen en de armen strekken. Hoewel het tijdens de oefeningen stil is als iedereen zich concentreert, zorgen de opmerkingen tussendoor ook voor de nodige hilariteit. Zittend op een stoel gaan de oefeningen verder. Spreid en sluit de benen, voeten naar voor, naar achter en sluit. "Het lijkt wel hersengymnastiek", verzucht een van de vrouwen. "Zie dat maar eens te doen en dan ook nog in een rap tempo."

Na een klein uurtje mogen de gymschoenen uit en volgt er nog een gezellig koffie-uurtje in het restaurant. Want naast het bewegen zijn ook de sociale contacten heel belangrijk. Tijdens het gymuurtje wordt ook al een beetje bijgekletst, maar dan ligt de focus toch vooral op het bewegen. Daarna kan de groep voldaan uitpuffen en de laatste nieuwtjes uitwisselen.

Meer berichten