Robin Nibbeling, Dirk Verbrugge en Arthur Rikken kijken vooruit naar de Highland Games Gassel. (foto Marco van den Broek).
Robin Nibbeling, Dirk Verbrugge en Arthur Rikken kijken vooruit naar de Highland Games Gassel. (foto Marco van den Broek).

Een strijd voor jong en oud

Vorig jaar bundelden ze de krachten, de mannen die voorheen het kart toernooi organiseerden en de vrouwen die een zeskamp wilden opzetten. Al brainstormend werd het idee geboren om de Highland Games Gassel te organiseren. En zo geschiedde. Het werd zelfs zo een groot succes dat ze niet anders kunnen dan het ook dit jaar weer op poten te zetten.

door Jenneke van Dongen

Arthur Rikken, Dirk Verbrugge en Robin Nibbeling zijn drie van de negen kernleden van de organisatie. Al vanaf november komen ze regelmatig bij elkaar. Robin: "Vorig jaar zijn we maar gewoon begonnen, maar nu hebben we een heel draaiboek gemaakt. Er komt toch een heleboel bij kijken en dan is het goed als je alles op een rijtje hebt staan." Dat draaiboek betekent overigens niet dat alle spellen, die gespeeld worden hetzelfde zijn als vorig jaar. Dirk: "Zeker niet, het is juist de uitdaging om nieuwe spellen te bedenken, maken en uitproberen." In Schotland, waar de Highland games vandaan komen, worden de kracht- en behendigheidswedstrijden alleen door mannen gespeeld. Zo niet in Gassel. Arthur: "Wij hebben er een familie evenement van gemaakt, dus gemixte teams van vrouwen en mannen dat zien we graag. Ook jongeren kunnen meedoen. De leeftijdsgrens ligt bij twaalf jaar. Ideaal dus om met een familieteam mee te doen." Er is nog ruimte voor enkele teams, die uit minimaal zes en maximaal acht personen mogen bestaan. Er zitten zeker krachtspelen bij, zoals boomstamwerpen, maar er zijn ook woordspellen, waarbij je vooral een helder verstand nodig hebt. Robin: "We hopen net als vorig jaar achttien teams te hebben, die tegen elkaar strijden. Uiteindelijk blijven er twee teams over, die de finale gaan spelen. Dat kan er bloedfanatiek aan toe gaan." Voor de toeschouwers wordt het een spektakel om te zien. Wie kan er het snelst boomstamrollen en wie wint de strijd met touwtrekken. En als de teams zich houden aan de oproep om zich zoveel mogelijk passend te kleden, verhoogt dat zeker de sfeer. Aan de kinderen is ook gedacht. In een speciale kids arena kunnen de kinderen van zes tot twaalf jaar onder begeleiding spellen doen en zelfs voor de allerkleinsten is er genoeg te doen. Arthur: "We zijn erg blij met onze hoofdsponsor Autobedrijf Thoonen. Daarnaast hebben we nog tientallen kleinere sponsoren. Zij maken de games mogelijk." Arthur, Dirk en Robin trekken hun kilt alvast aan. Zij zijn er klaar voor!

De Highland Games Gassel vinden plaats op 20 mei vanaf 12.00 uur op de Molenakker in Gassel. Tegen 18.00 uur wordt de finale gespeeld. De games worden afgesloten met een feestavond. Aanmelden en info: hggassel@gmail.com of 06-52008678.

Meer berichten