De fietsers zijn klaar voor de lange tocht over 850 kilometer. (foto: Marco van den Broek)
De fietsers zijn klaar voor de lange tocht over 850 kilometer. (foto: Marco van den Broek)

Fietsen door bergen en dalen

Voor het derde jaar op rij fietst het team van Giroesbeek een mooie tocht van zo'n 850 kilometer. Dit keer starten ze in Oostenrijk en traditiegetrouw gaat de laatste etappe van kerkdorp Velp via de Graafse brug naar Groesbeek. Iedereen kan bij deze etappe aansluiten en de fietsers begeleiden bij de laatste twintig kilometers.

Vorig jaar al, tijdens het fietsen, bedachten ze de route van dit jaar. Wim Houben, initiatiefnemer van Giroesbeek: "Mijn vrouw Lucie en ik kennen via, via, mensen die in het Oostenrijkse Westendorf een hotel runnen. En als je een beetje een uitdagende fietstocht wil maken, dan leent Oostenrijk zich daar uitstekend voor." Het vijfkoppige team legde contact met de oud Groesbekenaren in Westendorf en zij brachten hen weer in contact met de burgemeester van het plaatsje. Die nodigde hen prompt uit voor een bezoek en zo zal het team, voorzien van een mand vol lokale streekproducten, zijn opwachting maken bij de Oostenrijkse burgemeester. "Dat geeft wel iets extra's, evenals het feit dat we uitgezwaaid worden door de burgemeester van Groesbeek en vorstelijk ontvangen worden bij terugkomst."

Voor een van de vijf teamgenoten wordt het de eerste keer dat ze meefietst. Sterker nog, Sandra Bloks zit pas sinds een half jaar op de fiets. Sandra: "Ik ben vier jaar lang ernstig ziek geweest en kon in die periode niet werken. Toen het iets beter ging, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij het inloophuis waar Lucie ook als vrijwilliger actief is. Zij stak mij aan met haar enthousiasme voor het fietsen. Nog voor ik een meter op een racefiets had uitgeprobeerd, heb ik er een aangeschaft en meteen vanaf het begin voelde het heerlijk. Ik kwam wel van ver en heb er hard aan gewerkt om een conditie op te bouwen. Berg op zal ik beslist nog wel de zwakste schakel van het team zijn." Met etappes van ongeveer honderd kilometer per dag door bergen en dalen zal het voor alle vijf de fietsers een pittige tocht worden. "Maar het is geen wedstrijd hè, het gaat ons erom dat we het gezellig hebben en kunnen genieten van de prachtige natuur." Op 19 mei gaat de laatste etappe van De Witte Vennen in Oostrum naar Groesbeek, met een laatste tussenstop bij Motel Koolen in Velp, waar ze ook dit jaar weer in een warm bad terecht zullen komen. "Dat er mensen met ons meefietsen dat laatste stuk is echt geweldig. Iedereen is welkom om aan te sluiten!"

Vertrek uit Oostrum is om 9.00 uur en aankomst bij Motel Koolen om 12.30 uur. Van daaruit vertrekken de fietsers om 14.00 uur naar Groesbeek. Ook meefietsen op 19 mei? Stuur dan een mail naar lehome@kpnmail.nl

Meer berichten