Toeristisch manager Erik Jansen aan het woord in Schouwburg Cuijk tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten. (foto: Tom Oosthout)
Toeristisch manager Erik Jansen aan het woord in Schouwburg Cuijk tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten. (foto: Tom Oosthout)

Een 'moeilijk' toeristisch LvC-rapport

In vergelijking met 2014 zit er groei in het aantal overnachtingen in het Land van Cuijk (LvC). Positief, dus. Maar ook zakenmensen die in het Land van Cuijk overnachten, worden door onderzoeksbureau ZKA Leisure Consultants als toerist gezien. Dat maakt de resultaten enigszins 'gekleurd'. Het aantal campingovernachtingen is gedaald en ook het slaapplaatsen in het Land van Cuijk is ten opzichte van 2014 minder geworden, van 17.900 naar 15.900.

door Henk Baltussen

Maar met de slaapplekken-daling van 11 procent moet worden opgelet, stelt ZKA Leisure: 'Er lijkt eerder sprake van stabilisatie. Sinds 2014 sloten 8 B&B's, 2 aanbidders van bungalows, 4 campings en een hotel. Maar er kwamen in de afgelopen drie jaar wel 6 B&B's, 4 campings en een hotel bij.' Waar die daling van 11 procent dan vandaan komt wordt niet duidelijk.


Het blijkt door het hele rapport heen dat 2017 moeilijk te vergelijken is met 2014. Het gegoochel met cijfers, percentages en de vergelijkingen in het rapport zijn moeilijk te doorgronden. Cuijks wethouder Maarten Jilisen (vertegenwoordiger van de vijf Land van Cuijkse gemeenten) en Erik Jansen (manager van het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk, RBT) vonden desalniettemin dat de conclusie moet zijn dat het toerisme in het Land van Cuijk in drie jaar is gegroeid met 5 procent. Die groei is te danken aan de 22.200 overnachtingen die in 2017 meer zijn geboekt dat in 2014: 490.600 tegenover 467.800.


Maar ook met deze cijfers moet worden opgelet. Want bijna twee derde van de hotelovernachtingen (bijna 90.000) komt voor rekening van zakenlui, wat neerkomt op 60.000. Dat zou betekenen dat er ineens 40.000 toeristische overnachtingen minder zijn, wat een daling inhoudt ten opzicht van 2014. Want uit het rapport wordt niet duidelijk of bij de 467.800 overnachtingen in 2014 ook de zakelijke zijn meegeteld.
In de bungalows blijkt het aantal overnachtingen gestegen van 167.100 naar 212.000. Een fikse groei van 45.000 (27 procent). Waardoor blijft onduidelijk. Dat wordt het nog meer als blijkt dat Brabant-breed de bungalowbezetting juist is afgenomen met 4 procent.

Boxmeer neem meer dan de helft van het aantal overnachtingen in het Land van Cuijk voor zijn rekening. Dat heeft vooral te maken met Overloon waar twee bungalowparken liggen. Op campinggebied voert Sint Anthonis ruimschoots de boventoon met de Ullingse Bergen en De Bergen in Wanroij. Om meer toeristen naar het Land van Cuijk te halen worden tien grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes ontwikkeld met telkens een thema. In de loop van dit jaar en volgend jaar moeten ze klaar zijn. De routes hebben raakvlakken met Maasduinen en Duitsland. Daarbij richt het RBT de pijlen nadrukkelijk op de Duitse toerist. Volgens Jansen geven Duitsers tijdens een uitstapje drie keer zoveel geld uit dan de Nederlander. Na de zomer komen de toeristische ondernemers bijeen om nieuwe plannen te ontwikkelen.

Meer berichten