De parachutisten maakten een spectaculaire sprong in Grave. (foto: Marco van den Broek)
De parachutisten maakten een spectaculaire sprong in Grave. (foto: Marco van den Broek)

Een sprong uit de lucht

Het terrein achter het Gemaal van Sasse in Grave was afgelopen zaterdag omgetoverd tot een festivalterrein. Jong en oud hingen aan statafels, zaten op strobalen en genoten van een heel gevarieerd festival. En dat alles in het teken van de Zuiderwaterlinie, de eeuwenoude verdedigingslinie, die zich uitstrekte van Bergen op Zoom tot Grave.

Dit jaar is het jaar van het cultureel erfgoed en dus bij uitstek geschikt om de Zuiderwaterlinie onder de aandacht te brengen. Afgelopen zaterdag gebeurde dat in verschillende vestingsteden van de linie onder meer door de sprong en het Zuiderwaterliniefestival.

Een aarzelend zonnetje laat zich rond de klok van drie uur, bij de start van het programma, af en toe zien. Een zachte wind voert warme lucht aan, waardoor het aangenaam aanvoelt. Het Zuiderwaterlinie Projectorkest zorgt ervoor dat de stemming erin komt. Uit alle steden aan de linie komen de muzikanten, die in drie keer repeteren laten horen hoe mooi verbinding klinkt. Vervolgens neemt de slagwerkgroep van Harmonie Stad Grave alle bezoekers mee naar de Mars en Wijthdijk, waar een markeringsplek beneden in een weiland aangeeft waar de parachutisten zullen gaan landen. Het lange wachten wordt beloond wanneer een stip aan de horizon aangeeft dat het vliegtuig er bijna is. Nekken worden gestrekt en met een hand half voor de ogen om de steeds sterker wordende zon tegen te houden, turen de honderden aanwezigen naar boven. Van een hoogte van zesduizend voet springen drie parachutisten, die onder applaus precies op de juiste plek met hun voeten op de aarde landen. Daarna stijgt het vliegtuig tot een hoogte van negen duizend voet en springen er zes parachutisten uit. De eerste twee zetten een snelle landing in, waarbij ze met hoge snelheid rakelings over de hoofden van de toeschouwers zweven. Zij worden gevolgd door drie tandemspringers en tenslotte een spectaculaire act van de laatste twee parachutisten, waarvan de een op de schouders van de ander naar beneden komt. Weer terug op het festivalterrein houdt Lex Roolvink, burgemeester van Grave, een korte toespraak over het fantastische verdedigingswerk van de Zuiderwaterlinie. De linie was de scheiding tussen katholiek en protestant, tussen friet en patat. Met de komst van vliegtuigen verviel de noodzaak van een waterlinie, vandaar de symbolische sprong van de parachutisten vandaag. Samen met burgemeester Wobine Buijs van Oss haalt burgemeester Roolvink een draad door de naald, een kunstwerk gemaakt door Thijs Rooijakkers. "Een naald, niet meer om mee te vechten, maar om mee te hechten." Met nog een paar optredens te gaan, onder meer van de Graafse zangeres Suzanne Menheere, komt er langzamerhand een eind aan dit bijzondere festival.

Meer berichten