Beeld van het wereldkampioenschap afgelopen weekeinde in Frankrijk. (foto: Ludo van Mechelen)
Beeld van het wereldkampioenschap afgelopen weekeinde in Frankrijk. (foto: Ludo van Mechelen) (Foto: )

Gevechten in de lucht

Volgend weekend strijkt de Dutch Combat International neer in de voetbalvelden van Estria. De woorden zeggen het al, het gaat over een gevecht. Maar dan wel een gevecht in de lucht met bestuurbare vliegtuigjes. De spectaculaire gevechten zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

door Jenneke van Dongen

Ilze van der Vlist groeide op met een vader, die fanatiek meedeed aan de wedstrijden. Ze raakte zelf ook in de ban van de strijd met de vliegtuigjes. Ilze: "Als je mensen hierover vertelt, denken ze in eerste instantie dat het gaat over elektrovliegtuigen, die je bestuurt met controllers, maar dat is het dus niet. Het gaat om een voorloper hiervan, de vliegtuigjes met een verbrandingsmotor en propeller. Deze zitten vast aan twee metalen lijnen, die verbonden zijn met een handvat. Daarmee kun je de vliegtuigen omhoog en omlaag laten gaan en in een cirkel om je heen laten vliegen of achtjes laten maken."

Gevecht
Het gaat echter niet om het mooi laten vliegen van het toestel, maar om het gevecht met een tegenstander. Op het veld wordt een cirkel getekend en daarin staan twee piloten, die ieder twee mecaniciens hebben, hun helpers. Elk vliegtuig heeft een crèpe-papieren slinger, de streamer, achter zijn toestel hangen en de kunst is nu om met je vliegtuig stukjes van die streamer af te snijden in het luchtgevecht. Ilze: "Je kunt punten verdienen met elk stukje streamer dat je er af snijdt, maar ook met het aantal secondes dat je in de lucht blijft. Je toestel kan geraakt worden door je tegenstander, waardoor hij op de grond terecht komt. Dan is het de taak van de helper om ofwel het toestel snel weer in de lucht te krijgen ofwel een nieuw toestel de lucht in te sturen."

Duels
Elke wedstrijd duurt vier minuten en per wedstrijd mag een piloot twee toestellen inzetten. De wedstrijd, die op 4 en 5 augustus plaatsvindt op de velden van de Escharense voetbalclub telt mee in de internationale competitie. Er zullen deelnemers uit diverse landen meedoen. De organisatie komt graag in Escharen. Ilze: "Het is een fijne plek, we kunnen er kamperen met onze deelnemers en we hebben een prima contact met de beheerders."

Organisatie
Hoewel Ilze zelf bij de organisatie betrokken is en ook als jurylid werkt, vliegt ze zelf niet. "Je laat je vliegtuig in rondjes vliegen en draait zelf ook steeds mee. Ik werd er duizelig van, dus nee, ik vlieg zelf niet. Maar ik ben er wel erg bij betrokken. Het is prachtig om te zien.

De wedstrijd in Escharen is voor iedereen vrij toegankelijk en begint op zaterdag om 9.00 uur 's morgens en duurt tot ongeveer 18.30 uur. Op zondag wordt van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur gestreden op de voetbalvelden van Estria aan de Kranenhofscheweg 10 in Escharen.

Meer berichten