Dansen rondom de dorpspomp in Escharen leverde een mooi schouwspel op.
Dansen rondom de dorpspomp in Escharen leverde een mooi schouwspel op. (Foto: )

Kijk naar Toen: Dansen om de dorpspomp

Dansen rond de meiboom, dat is een eeuwenoud ritueel waar we wel bekend mee zijn, maar dansen rond de dorpspomp? Nee: dat kenden we nog niet… Toch is dat wél wat we deze meisjes in Escharen hier zien doen. Alles gebeurt in volledige overgave en onder het toeziend oog van een groot aantal getuigen. Behalve vermoedelijk de dorpsnotabelen (of zijn het juryleden?) en vertegenwoordigers van het plaatselijke gilde, denken we ook de trotse ouders en een schare broertjes en zusjes te zien. Wanneer dit alles zich afspeelde weten we niet zeker, maar ergens in de jaren 70, zo vermoeden wij.

Wie weet waar we hier naar kijken? Was dit een traditie in Escharen, of was het een eenmalig iets? En vooral: wie herkent hier zichzelf of enkele anderen op deze foto? We hopen op reacties. Alle verhalen zijn welkom op www.bhic.nl/escharen. Benieuwd naar reacties op de vorige foto? Ga naar www.bhic.nl/verhalen en zoek op 'Kijk naar Toen'.

De rubriek 'Kijk naar Toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), in samenwerking met de Graafsche Courant. Reageren kan via www.bhic.nl/escharen, telefonisch op (073)6818500 (op werkdagen) of per mail via kijknaartoen@bhic.nl. Foto: Fotostudio Jean Smeets, collectie BHIC

Meer berichten