Voor de ouderen is er ijs om voor wat verkoeling te zorgen. (foto: Marco van den Broek)
Voor de ouderen is er ijs om voor wat verkoeling te zorgen. (foto: Marco van den Broek)

Zinderende zomer

Nederland zucht onder een hittegolf. In de media wordt opgeroepen om de zon tijdens de heetste uren van de dag te mijden, voldoende te drinken, luchtige kleding te dragen en vooral ook goed op de oudere medemens te letten. In Grave wonen veel senioren in Catharinahof. Hoe is het daar gesteld met de warmte?

Door Jenneke van Dongen

Een verademing is het als je de hal van Catharinahof binnenloopt. Na de hitte van buiten voelt het aan als een oase in de woestijn. Is hier wel een hitteprotocol nodig?

Rowdy Peters is manager facilitair en horeca van Catharinahof: "Dit gebouw is vrij nieuw en voorzien van een klimaatbeheersingssysteem. En dat merk je. De temperatuur staat ingesteld op 21 graden. Dat het inmiddels wel een paar graden warmer is kunnen we niet voorkomen. Er zijn veel raampartijen en niet iedereen zal op tijd zijn ramen en gordijnen dicht doen, dus de warmte komt ook hier binnen, maar het blijft zeer beheersbaar."

Dat wil niet zeggen dat er geen extra zorg is voor de bewoners. Verkoelende voetenbadjes zijn hier vooralsnog niet nodig, maar extra aandacht wel. Rowdy: "We gaan in gesprek met de bewoners, vragen hen om deuren en ramen overdag gesloten te houden en de gordijnen dicht te doen. Ook waarschuwen we voor de overgang als je van binnen naar buiten loopt. Minimaal een keer per dag is er een extra bouillonronde. Dan brengen we de bewoners bouillon op hun kamer. Ook delen we elke dag waterijsjes uit. En natuurlijk houdt de zorg de kwetsbare bewoners extra in de gaten. Douchen kan bij grote warmte een aanslag op het lijf zijn, maar nu het hier nog niet te warm is, kunnen bewoners zelf kiezen of ze willen douchen of niet."

De drie bewoners die met gerant Jos Somers van een raketijsje genieten zijn het er over eens, ze hebben het hier heel goed. "Heerlijk hoor zo'n waterijsje. Met die warmte moet je ook je gezonde verstand gebruiken. Kijk, ik ga nu echt niet op mijn balkon zitten, dat is veel te heet. Als ik naar buiten ga, dan is dat 's morgens vroeg of 's avonds als de zon weg is. Overdag blijven we in onze woningen of beneden in het restaurant. Daar is het nog iets koeler dan boven."

Met extra waterkannen op de tafels worden bewoners gestimuleerd voldoende te drinken. Voor degenen, die niet zo dol op water zijn, staan er kannen siroop, zodat ze water met een smaakje kunnen drinken. Op het terras van Catharinahof zitten op deze ochtend toch wat groepjes mensen buiten. "Nu is het hier op het terras nog goed te doen. Lekker onder de parasol met een beetje wind erbij. Als het zo meteen te warm wordt zoeken we de koelte binnen wel weer op."

Meer berichten