(foto: Marco van den Broek)
(foto: Marco van den Broek)

Fietsen met de hele familie

Het begon tientallen jaren geleden met een van de bestuursleden. Hij fietste heel erg graag en legde bij zijn medebestuursleden van buurtvereniging De Molenheide in Mill het idee neer om een fietsdriedaagse te organiseren. En zo begon een mooie traditie, waar de hele omgeving profijt van heeft.

Door Jenneke van Dongen

Leo van Zuylen is al heel wat jaren bij de buurtvereniging betrokken. "We organiseren een aantal vaste activiteiten voor en met onze buurt, maar de fietsdriedaagse is voor iedereen. Elk jaar worden nieuwe routes uitgezet. Een hele klus, die Paul Selten op zich neemt. Hij is een hardloper en is altijd op zoek naar mooie paadjes, die we in de route kunnen gebruiken."

Vroeger werd de route met pijlen en bordjes uitgezet, tegenwoordig krijgt iedereen de route mee op papier of op gps. Dat scheelt een heleboel werk, maar dan nog blijft er genoeg over voor de ongeveer twintig vrijwilligers, die volgende week in touw zijn. Er zijn elke dag drie routes, een van dertig kilometer, een van vijftien kilometer en een van acht kilometer. "We merkten dat hele families zich aanmelden. Daarom hebben we die kortste afstand toegevoegd. Die is voor kinderen prima te behappen. En zo kunnen hele gezinnen, inclusief opa's en oma's gezellig meefietsen." Zo ongeveer halverwege de route is er een pauzeplek, waar een glas ranja geschonken wordt en een spekkie uitgedeeld wordt aan de kinderen. Op de donderdagavond, de laatste avond, is er bij terugkomst in 't Lagerhuis een kleine loterij, waar met de startkaart als lot leuke prijzen te winnen zijn, die deels geschonken worden door de sponsoren. "We zijn met de fietsdriedaagse natuurlijk erg afhankelijk van het weer. Als het zo warm blijft, hebben we heel veel deelnemers, want dan is het heerlijk om 's avonds nog even een uur te fietsen. Maar ja, het weer hebben we niet in de hand. Mooi is dat we elk jaar complimenten krijgen over de routes. Mensen, die Mill heel goed kennen en dan toch op plekken komen, waar ze nooit eerder zijn geweest." De ene dag dertig kilometer fietsen en de dag erna liever de vijftien? Bij de fietsdriedaagse is dat geen probleem. Of geen drie dagen kunnen fietsen, maar wel twee? Ook prima. Het gaat de organisatoren om de gezelligheid.

Leo zelf fietst niet mee. "Nee, ik zit in de auto met fietsendrager. Daarmee kan ik onfortuinlijke fietsers ophalen, die een lekke band krijgen." Iedereen, die op 7, 8 en 9 augustus mee wil fietsen, kan zich tussen 17.00 en 19.00 uur aanmelden bij Grandcafé zaal 't Lagerhuis aan de Beerseweg 9 in Mill. Voor zes euro per persoon kan drie avonden gefietst worden. Een avond meefietsen kost twee euro vijftig. Kinderen tot en met groep acht betalen twee euro voor drie avonden of een euro per avond.

Meer berichten