Maurice de Greef en Kitty Trepels.
Maurice de Greef en Kitty Trepels. (Foto: Franklin van der Erf en András Schuh)

Benefietvoorstelling voor onderzoek naar kanker

Oud Gravenaar Maurice de Greef had eind jaren 90 les van docente communicatie en theatergeschiedenis Kitty Trepels. Kitty was goed bevriend met Ramses Shaffy en Liesbeth List en introduceerde Maurice, groot fan van Liesbeth, bij hen. Dat resulteerde een paar jaar geleden in een optreden, waarbij Maurice samen met Liesbeth op de planken mocht staan. Nu vinden Kitty en Maurice elkaar op een heel ander vlak.

Door Jenneke van Dongen

Grave - Kitty: "We hebben altijd contact gehouden, Maurice en ik. Twee jaar geleden waren we samen op bezoek bij Liesbeth en bezochten we het graf van Ramses. Ik voelde me niet goed die dag en hoorde de volgende dag dat de borstkanker, die ik een paar jaar daarvoor had gehad, was uitgezaaid."

Taboe op kanker

Met behulp van een vrij nieuwe kuur kunnen de uitzaaiingen in de botten en de lever op dit moment redelijk onder controle worden gehouden, maar dat er geen genezing mogelijk is en de huidige kuur zijn werking gaat verliezen, is helaas een feit. Kitty: "Het is ontstellend hoe groot het taboe is om normaal om te gaan met mensen die kanker hebben. Er zijn vrienden en collega's die het enorm laten afweten. Die me zelfs liever mijden, omdat ze niet weten wat ze tegen me moeten zeggen. Maurice is daarop gelukkig een uitzondering. Tijdens de solovoorstelling die ik aan het voorbereiden ben, ga ik iets aan dat taboe doen. Die voorstelling heeft de titel Ik heb nog wat op mijn lever."

Maar eerst staat er nog een andere voorstelling op het programma. Kitty en Maurice vonden de artiesten Gerard Alderliefste, Maaike Widdershoven, Maarten Peters en Bart Stultiens bereid om kosteloos mee te werken aan een benefietconcert op 12 september. De avond bestaat vooral uit muziek, maar daarnaast zullen enkele artsen een duidelijk verhaal vertellen over het grote belang van onderzoek. Maurice: "Het wordt een mooie avond met heel veel humor, maar ook ontroering. Maarten Peters (echtgenoot van Margriet Eshuys red.) zingt zijn prachtige lied Dichter bij de hemel kom ik niet. En cabaretier en pianist Bart Stultiens zal ongetwijfeld de lachers op zijn hand krijgen."

Alle inkomsten van het concert gaan naar het oncologiefonds van het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Kitty: "Mijn eigen oncoloog, Carla van Herpen, is zo passievol over het onderzoek dat in het Radboud wordt gedaan. Ze zal daar op 12 september wat over vertellen. Maar het zal vooral een avond vol muziek worden. Een topavond wordt het."

Maurice en Kitty hebben een bijzondere band. Maurice: "Ik ben open en eerlijk tegen Kitty. Pep haar op als dat nodig is, maar ben ook heel reëel en dat werkt voor ons beide. Ik heb bewondering voor het feit dat zij haar energie nu gebruikt om deze voorstelling te organiseren. Ze is passievol en onderscheidend, een mooi mens."

De benefietvoorstelling is op 12 september om 19.30 uur in theater Markant in Uden. Kaartjes zijn te krijgen via:

www.markantuden.nl

Meer berichten