Burgemeester Roolvink (rechts), Karin Kooij en Niel-Jan Weijsters bij de interactieve tafel. (foto: Marco van den Broek)
Burgemeester Roolvink (rechts), Karin Kooij en Niel-Jan Weijsters bij de interactieve tafel. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Zuiderwaterlinie opent de deuren

Sommige gemeenten waren er al aarzelend mee begonnen om de Zuiderwaterlinie de aandacht te geven die het verdient. Toen de provincie Brabant besloot er geld in te steken in het kader van het Europees jaar van het cultureel erfgoed kwam het in een stroomversnelling. In Grave leidt die binnenkort tot de opening van het bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie.

Door Jenneke van Dongen

Burgemeester Roolvink: "De Zuiderwaterlinie loopt van Grave tot Bergen op Zoom en is verdeeld in vijf stellingen met ieder een eigen karakter. Voor de stelling Grave-Ravenstein is dat 'de strijd met en tegen het water'. Als gemeente geven we structureel een bedrag aan het Zuiderwaterlinieproject en dit jaar incidenteel een bedrag aan de inrichting van het bezoekerscentrum."

In dit centrum komt algemene informatie over de hele Zuiderwaterlinie en worden vier specifieke thema's van de stelling Grave-Ravenstein meer uitgediept. Het verhaal van 1 linie, 11 vestingsteden en 1001 ontdekkingen is de moeite van het vertellen waard. De Zuiderwaterlinie zorgde er vanaf de 16e eeuw voor dat vijanden in Zuid Nederland tegengehouden konden worden. Het is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Burgemeester Roolvink: "We hebben Weijsters & Kooij, vormgevers, ingeschakeld om een ontwerp te maken voor het bezoekerscentrum en dat is een prachtig ontwerp geworden. De locatie, die we voor het centrum gekozen hebben, is de ruimte grenzend aan het huidige Tourist Information."

Een strategische plek, waar bezoekers aan de stad Grave alle informatie over de Zuiderwaterlinie kunnen vinden en die tevens dient als startplek voor het lange afstandspad van de Zuiderwaterlinie van Grave naar Bergen op Zoom. Weijsters & Kooij: "Omdat het bezoekerscentrum grenst aan Tourist Information hebben we de opdracht gekregen om ook daarvoor een nieuw ontwerp te maken, zodat Tourist Information en bezoekerscentrum elkaar versterken. Als Grave kregen we vanuit de provincie de aanbeveling om gebruik te maken van beton en dat hebben we gedaan. Beton heeft een link met de kazematten, die ook gebruikt werden voor de verdediging van de stad. Beton staat ook voor de stevigheid van de vesting. Je ervaart de vesting binnen, zeker ook door de schuine vorm, die we gebruikt hebben."

De vier specifiek Graafse onderwerpen, die uitgediept worden zijn religie, de vesting, de Beerse Overlaat en aanvallen en verdedigen. Met de inrichting van het bezoekerscentrum wordt een belangrijk deel van de Graafse geschiedenis voor iedereen zichtbaar gemaakt. De afgelopen maanden heeft de Brabantse gedeputeerde Henri Swinckels steeds een stuk van het 160 kilometer lange Zuiderwaterpad gelopen. Op zondag 16 september loopt hij het allerlaatste stukje naar Grave, naar het begin van het pad. Daarmee opent hij niet alleen het lange afstandspad, maar ook het bezoekerscentrum aan de Hoofdwagt. Om 13.45 uur begint het programma.

Meer berichten