Martien Bos leert kinderen koken. (foto: Marco van den Broek)
Martien Bos leert kinderen koken. (foto: Marco van den Broek)

Smaakcentrum zet deuren open

Jazeker, de kinderen leren er koken, maar het is zo veel meer dan dat. In de smaakcentra, dat opgericht is door kok Martien Bos leren kinderen ook waar ons voedsel vandaan komt, hoe een aardappel groeit, wat gezonde voeding is en hoe je zelf het beste daarmee om kunt gaan.

Door Jenneke van Dongen

Martien Bos is een man met passie voor zijn smaakcentra. Het begon met een smaakcentrum in Linden, later kwam er een bij in Boxmeer en nu is er ook een voor Mill en Grave.

Martien: "De opzet is eenvoudig. De leerlingen van groep zeven en acht komen naar ons smaakcentrum voor theorielessen en praktijklessen. In totaal honderd vrijwilligers zorgen ervoor dat de lessen plaats kunnen vinden. Omdat de ouders wel de verhalen horen van de kinderen, maar er zelf nooit bij zijn, zetten we de deuren van de smaakcentra open en vertellen we iedereen wat we precies doen." Bij een smaakcentrum hoort ook een groentetuin, waar de leerlingen kunnen zien hoe kruiden en groenten groeien. Martien: "Dan sta ik bij een aardappelplant en dan hebben de leerlingen geen flauw idee wat en hoe daar iets aan groeit. 'Steek je hand maar in de grond' zeg ik dan en dan zijn ze heel verwonderd dat aardappels daar in de grond groeien." Het smaakcentrum Grave-Mill zit in de kookstudio Het Moment in Langenboom. Eigenaresse Monique Nelson: "Je ziet dat het werkt, deze opzet. De leerlingen krijgen eerst een theorieles over de schijf van vijf en daarna gaan ze aan de slag. En ja, dat is al direct met een scherp koksmes. Natuurlijk leggen we ze heel goed uit wat snijtechnieken zijn, maar je geeft ze ook vertrouwen door ze zo'n mes in handen te geven." In de keuken van het smaakcentrum maken de leerlingen kennis met allerlei smaken en producten.

Aubergine

Martien: "Dan houd ik een aubergine in de lucht en dan is er altijd wel een die roept dat dat een prei is. Een van de eerste recepten is couscous met speculaaskruiden. Je wil de kinderen verleiden om andere producten te eten. En als de kinderen zelf iets klaar maken, dan eten ze het ook graag op. Deze groep kinderen is super vatbaar voor nieuwe informatie. Ze absorberen al die kennis als een spons en het beklijft ook beter omdat ze zelf de theorie in de praktijk brengen."

Tijdens de open middagen kunnen kinderen meedoen aan de wedstrijd 'wie bakt de lekkerste pannenkoek'? Het smaakcentrum zorgt voor de ingrediënten en er mag gebakken worden in de foodtruck van ROC de Leijgraaf. Een jury bestaande uit burgemeesters uit het Land van Cuijk zal de pannenkoeken beoordelen. De open middag van smaakcentrum Boxmeer in De Weijer vindt plaats op 8 september, de open middag bij Het MoMent, Zuid Carolinaweg 1 in Langenboom is op 15 september, beide middagen zijn van 14.00 tot 16.30 uur.

Meer berichten