Meer investeren in ontwikkeling jeugd

"De jeugd heeft de toekomst." Deze slogan geldt zeker bij voetbalvereniging Gassel. De Gasselse vereniging vindt het belangrijk dat er voor de jeugd leuke activiteiten worden georganiseerd, maar ook dat de voetballers zich op hun manier voetbaltechnisch kunnen ontwikkelen waarbij iedereen gelijk is. Vanuit dat oogpunt heeft Geert Linders, jeugdcoördinator Gassel in samenwerking met voetbalschool Uden voor de derde maal een voetbalclinic voor jeugdtrainers georganiseerd.

De derde clinic vond plaats op zaterdag 25 augustus. Circa 20 jeugdtrainers verzamelden om 9.00 uur in de kantine. Onder het genot van een kopje koffie werd in de besprekingsruimte door de voetbalschool Uden een toelichting gegeven over de komende clinic. De oefenvormen en het plan van aanpak behorende bij de leeftijdsgroep aan wie de training werd gegeven werden doorgenomen. Bewust is er ditmaal gekozen voor het team van JO-08. Dit betreft in de regel een leeftijdscategorie waarvan de concentratieboog wat korter is. De centrale vraag hierbij was: Hoe houden we deze groep actief bij de oefeningen en kunnen we ze verder helpen bij de ontwikkeling van zijn/haar voetbalkwaliteiten?

Door Voetbalschool Uden werd een training verzorgd aan de JO-08 van Gassel. De training was zo opgebouwd dat iedere speler werd uitgedaagd en zich hierdoor kan ontwikkelen. Nadruk bij deze oefenvormen ligt op het trainen van balgevoel. Veelal in circuitvorm en snel wisselende oefenvormen waardoor de spelers telkens opnieuw werden geprikkeld. Waar aan het begin van de training de meeste kinderen nog moeite hadden met de kapbeweging (zowel binnen- als buitenkant voet) was na de oefenvormen ieder kind in staat deze feilloos uit te voeren. Door de continue persoonlijke, positieve aandacht, in een veilige omgeving boekten de spelers zichtbaar vooruitgang.

De daaropvolgende oefenvorm stond in het teken van de eenn-tegen-eensituatie in het veld. Elke keer is de situatie weer anders en door dit vaak te oefenen leren de kinderen oplossingen te bedenken voor moeilijke voetbalsituaties. Doordat de spelers eerst een pass op elkaar moesten geven en vervolgens het duel met elkaar moesten aangaan om een doelpunt te scoren komen alle facetten van het voetbal in deze oefening terug. Aanvallen, verdedigen, passeren, baltechniek, passen, schieten, balaanname, wendbaarheid, coördinatie en op de voorvoeten bewegen. Tevens wordt door de intensiteit ook het uithoudingsvermogen verbeterd. Tot slot werd er afgesloten met een partijspel. Hierin zag je dat de spelers de oefenstof direct in de praktijk wilde toepassen.

Getalenteerd of minder getalenteerd, elke speler kan zich verbeteren. Enige wat je er voor nodig hebt, is inzet en plezier. Trainers motiveren en complimenteren de spelers voor inzet en doorzettingsvermogen. Al gaan de acties nog niet direct foutloos, door individuele ontwikkeling stijgt het zelfvertrouwen en plezier. Hierdoor wil iedere speler actief deelnemen aan het spel en zal geen speler zich straks nog verschuilen. Na de training vond er een evaluatie plaats tussen de jeugdtrainers Gassel en de trainers van Voetbalschool Uden. Veel vragen werden gesteld en advies werd gegeven. Met nieuwe inspiratie en nieuwe oefenstof gaan de trainers van Gassel het nieuwe seizoen weer fris van start. Op deze manier investeert Gassel extra in de ontwikkeling van jeugdspelers en het voetbalplezier.

Meer berichten