Evert Vos is al jarenlang de initiatiefnemer van de herdenking. (foto: Marco van den Broek)
Evert Vos is al jarenlang de initiatiefnemer van de herdenking. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

'Blijven herdenken is belangrijk'

Dit jaar is het 74 jaar geleden dat de mannen van de 82e Airborne Divisie in Grave landden. Met het veroveren van de brug, 'bridge eleven is ours', bevrijdden zij Grave van de Duitse bezetters. Komende weekeinde wordt deze verovering, die tevens het begin was van operatie Market Garden, uitgebreid herdacht.

door Jenneke van Dongen

Evert Vos is al vele jaren de initiatiefnemer van de herdenking. "Het is belangrijk om elk jaar opnieuw stil te staan bij wat er in die septembermaand van 1944 gebeurd is. Het is met name een eerbetoon aan de jongens van het 82e , die hun leven in de waagschaal stelden voor onze vrijheid. Twee veteranen van toen, de 101 jarigen Roy Hanna en James Megellan waren onlangs nog in Nederland. Zij liepen op 1 september de 'sunsetmarch', de indrukwekkende wandeling over de Waalbrug, die elke avond bij zonsondergang gelopen wordt." Op vrijdag 14 september wordt in de omgeving van de brug een kampement opgebouwd door zestig re-enactors. Zaterdag de 15e rijden zij met een aantal originele militaire voertuigen naar het centrum van Grave. Via de Trompetterstraat, Klinkerstraat en Rogstraat rijden ze naar de Markt, waar een poosje gestopt zal worden. Daarna gaat het via Catharinahof terug naar het kampement. Evert: "Ook bij Catharinahof hebben we een pauzeplek ingepland. Het zien van de oude militaire voertuigen levert vaak hele mooie gesprekken met de bewoners op. Om 15.00 uur wordt dan de verovering van kazemat Noord nagespeeld, de zogenaamde mock battle. Ook op zondag vindt de mock battle plaats en wel om 11.00 uur en om 15.00 uur. Tussendoor kan het kampement bezocht worden. Er is onder meer een radiotent te zien en een EHBO tent. Ook worden er wapens gedemonstreerd. OM 17.00 uur wordt het kampement gesloten en weer afgebroken."

Maandag 17 september om 19.00 uur is de officiële herdenking van de bevrijding van Grave bij het monument vlakbij de John F Thompson brug. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en genodigden van de Engelse ambassade zullen aanwezig zijn. Verder worden er bloemen gelegd door het gemeentebestuur en door de kinderen van groep zeven en acht van basisschool De Ester uit Escharen.

Evert hoopt dat veel Gravenaren de herdenking zullen bijwonen. "Het is goed om te merken dat veel bezoekers de weg naar het Kazemattenmuseum weten te vinden. Dit jaar zijn dat er al zo'n 1600. Door het museum kunnen we het verhaal van de bezetting en de bevrijding van Grave blijven vertellen. In Kazemat Zuid komt daar binnenkort een 'memorial chapel' bij voor George Roth. Deze veteraan van het 82e overleed vorig jaar en zijn familie heeft veel van zijn persoonlijke spullen aan ons geschonken, omdat hij nog altijd een band met Grave had." Een kleine week na de herdenking, op zondag 23 september rond de klok van 15.00 uur zullen parachutespringers uit een originele DC3 springen op de dropzone van 1944.

Meer berichten