Glenn van Vonderen, politieagent in opleiding, is de coördinator van het project (foto Marco van den Broek).
Glenn van Vonderen, politieagent in opleiding, is de coördinator van het project (foto Marco van den Broek). (Foto: )

Steeds meer auto-inbraken

Dit jaar overkwam het tientallen mensen in het centrum van Grave. Ze arriveerden bij hun auto om daar te ontdekken dat er ingebroken was en de nodige spullen uit de auto waren meegenomen. Omdat het aantal auto-inbraken beduidend meer was dan het jaar daarvoor, start de politie in samenwerking met gemeente en wijkraad binnenstad met een speciaal project.

door Jenneke van Dongen

Glenn van Vonderen, politieagent in opleiding, is de coördinator van het project. "Onderzoek naar de auto-inbraken en overleg met de Graafse wijkagent van Kasteren leerde dat vooral in de periode van oktober tot april auto's in de binnenstad opengebroken werden. En dat gebeurde dan met name in de weekenden."

Dat er in de donkere maanden en in de weekenden meer ingebroken wordt in auto's is verklaarbaar, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Oplossing van het probleem zit volgens Glenn van Vonderen enerzijds in preventie en anderzijds in meer ogen op de straat. Voor dat laatste heeft hij contact gezocht met onder meer de wijkraad binnenstad. "Er bestaat al een buurtpreventie-app in het centrum, waar nu zo'n 90 mensen bij aangesloten zijn. Wat ik wil gaan doen is duidelijke informatie aan die groep mensen geven. Dan moet je denken aan 'wanneer is een situatie verdacht' en 'wat zie je precies, wijkt het af van het gewone'. Die informatie zal via een filmpje nog eens extra toegelicht worden."

En wat moet je dan vervolgens als burger doen, als je iets verdachts ziet? Daarover is Glenn helder. "Je moet datgene doen waar je je zelf veilig bij voelt. Voor de een kan dat zijn naar mensen toe lopen, die zich voor zijn gevoel verdacht gedragen en informeren of ze iets zoeken en of hij ze ergens bij kan helpen. Voor een ander kan een verdachte situatie aanleiding zijn om de politie te bellen. Ook dat is prima."

Het gros van de auto-inbrekers kijkt eerst of er in de auto iets te halen valt, voordat ze een ruitje inslaan. En juist in dat voortraject kunnen autobezitters ervoor zorgen dat hun auto gespaard blijft. "Dat je geen dure laptop zichtbaar in je auto laat liggen snapt iedereen wel. Het ligt voor de hand dat je geen spullen in je auto achterlaat. Dus ook niet dat brillenhoesje of een USB kabeltje. Zelfs niet een colbertje. Dat kan voor een inbreker € 20,00 zijn, die hij snel even kan verdienen. Maar als je je dashboardkastje open laat staan en de inbreker ziet niets van waarde, dan zal hij je auto eerder met rust laten. En denk ook eens aan de houder van de tom-tom. Die houder kun je er gemakkelijk af halen, maar vergeet dan niet om de plek waar de houder vast zat aan het raam even schoon te vegen. Het zijn kleine dingen, die je een hoop ellende kunnen besparen."

Meer berichten