De herfstkleurentocht vindt zondag voor de 25ste keer plaats in Grave en omgeving. (foto: Marco van den Broek)
De herfstkleurentocht vindt zondag voor de 25ste keer plaats in Grave en omgeving. (foto: Marco van den Broek)

Genieten van herfstkleuren

Het begon allemaal met een idee van Jan van der Burgt. Hij had een keer meegedaan aan een autotocht en het leek hem ook wel wat voor het toenmalige Maaszicht. En zo ontstond de herfstkleurentocht, een tocht voor ouderen van Grave. Dit jaar vindt alweer de 25e editie plaats.

door Jenneke van Dongen

Mieke Naber, coördinator van de vrijwilligers bij Catharinahof, en Toon van Gaal, al meer dan 25 jaar vrijwilliger bij Catharinahof, waren vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de herfstkleurentocht. Mieke: "We begonnen destijds met een klein rondje om Grave om het eens uit te proberen. En eigenlijk sloeg dat vanaf het begin aan. De deelnemers worden ofwel in particuliere auto's ofwel in rolstoelbusjes vervoerd en elk jaar wordt er een andere route uitgezet. Het is prachtig om in dit jaargetijde zo'n tocht te maken. Al die herfstkleuren, daar geniet iedereen van."

Zo reden ze al eens naar Limburg en naar de Posbank, maar de route ging ook twee keer over de grens naar Duitsland. De verhalen over de grote stukken taart, die daar bij de koffie geserveerd werden, worden nog altijd verteld. Toon: "De opzet is eigenlijk steeds hetzelfde gebleven. Een route langs mooie paden en tussendoorweggetjes en een plek om te pauzeren en uiteraard altijd voldoende begeleiders om te helpen als er eens iets gebeurt." De auto's en rolstoelbusjes worden door vrijwilligers bestuurd, die hun eigen benzine betalen en voor een kop koffie met iets lekkers graag hun medewerking verlenen. Mieke: "Het mooie is dat de chauffeurs niet de reguliere vrijwilligers van Catharinahof zijn. En omdat het onbekenden zijn voor de deelnemers komen er mooie gesprekken op gang. De intimiteit van de auto en de herinneringen, die bijvoorbeeld de bomen in herfstkleuren oproepen, maakt dat er allerlei verhalen los komen."

Een paar dagen voor de herfstkleurentocht wordt de route een keer nagereden, zodat er op de dag zelf geen nare verrassingen als wegafsluitingen opduiken. De 25e herfstkleurentocht, die zondag plaatsvindt, is vanwege het jubileum een bijzondere editie. De elf auto's, waarvan er altijd twee geleverd worden door Toonen uit Gassel, en de twee rolstoelbusjes zullen in totaal ruim veertig deelnemers vervoeren. De route, die de auto's in optocht rijden, gaat via Mill, Odiliapeel, Volkel en Zeeland. Pauzeplek is dit jaar Escharen.

Anke Liefrink, activiteitenbegeleidster van Catharinahof en medeorganisator: "Daar krijgen we koffie en lekkers, wat door bakker Bongaards wordt gesponsord. En er zal muziek zijn van de begeleiders van de liederentafel van de KBO. Bij terugkomst in Catharinahof krijgt iedereen een gratis lotje, waarmee prijsjes te winnen zijn bij de loterij, die gehouden wordt. Toon: "Dat zullen allerlei gesponsorde prijzen zijn. Tot slot is er nog een gezellig samenzijn met een borreltje en een worstenbroodje. Jan Bruins heeft een presentatie van 25 jaar herfstkleurentocht in foto's gemaakt en die kan iedereen dan bekijken."

Meer berichten