Mart Menken, Ria Willems en Ank Bannink zijn drie van de bestuursleden (foto Marco van den Broek).
Mart Menken, Ria Willems en Ank Bannink zijn drie van de bestuursleden (foto Marco van den Broek). (Foto: )

Wijkraad zet bloemetjes buiten

In het kader van het Integraal Dorps- en Ontwikkelingsplan, ook wel bekend als iDop, vraagt de wijkraad Estersveld ieder jaar subsidie aan bij de gemeente om hun wijk nog iets mooier en leefbaarder te maken. Onlangs werd vanuit dit budget een kleurrijk kunstwerk bij wijkcentrum Esterade geplaatst.

door Jenneke van Dongen

Mart Menken, Ria Willems en Ank Bannink zijn drie van de bestuursleden van de wijkraad. Mart: "We hebben in de afgelopen jaren verschillende speerpunten gehad, die we met behulp van de subsidie van de gemeente, hebben kunnen realiseren. De ondergrondse glasbak bij de Jumbo en de feestverlichting op de rotonde bij de Stoofweg zijn daar mooie voorbeelden van." Een vragenlijst onder de inwoners van de wijk leverde onder meer op dat bewoners graag meer kleur zouden zien in hun wijk en daarmee was het project 'meer kleur in de wijk' een feit. Toevallig was de gemeente Grave net op dat moment bezig met het groenontwikkelingsproject. Daar hoorde het weghalen van struiken om een meer open structuur te creëren en het planten van bloembollen bij.

Ria: "Die bloembollen stonden ook op onze lijst, dus die konden wij van ons lijstje schrappen. Een volgend idee was het ophangen van zogenaamde 'hanging baskets', zoals die ook in het centrum van Grave hangen." En ook dat werd gerealiseerd. Sinds een maand of vijf hangen ze langs de Stoofweg en de Estersveldlaan, tien blikvangers vol bloeiende geraniums. Op het verlanglijstje stond vervolgens ook nog een kleurrijk kunstwerk. Mart: "Dat raadde de gemeente ons af, omdat kunstwerken over het algemeen vandalismegevoelig zijn. Wij bedachten dat een combinatie van zitelement en kunst wel zou moeten kunnen." Bij een betonfabriek, die ook alternatieve banken en zitjes maakt, werden verschillende ontwerpen opgevraagd. Er werd gekozen voor een zitelement met vijf bloembladeren, die een tekening in mozaïek hebben. Het werk werd een maand geleden op het grasveld naast de Esterade geplaatst.

Ank: "We waren unaniem in onze keuze voor dit ontwerp. Het is fleurig en kleurrijk. Het valt nog iets te weinig op, dus waarschijnlijk gaan we de betonnen zijkant ook nog een kleur geven." De ideeënlijst van de wijk is nog lang niet uitgeput. De vissteiger bij de vijver is al opgeknapt door de gemeente. Wellicht dat de steiger of de houten brug ook nog een kleurtje kunnen krijgen. Daarbij wordt nadrukkelijk de medewerking van de omwonenden gezocht. Ria: "Hoe meer mensen mee denken over hun leefomgeving, hoe breder gedragen de ideeën zijn en hoe meer verantwoordelijkheid mensen nemen voor hun omgeving. En hoe mooier, netter en kleurrijker onze wijk wordt, hoe minder snel de wijk rommelig wordt." Nog een laatste idee dat geopperd wordt door het drietal is de uitkijktoren. Er heeft in het verleden ooit een uitkijktoren gestaan op de groene berg bij de dokter Kanterslaan. Ank: "Het zou mooi zijn als we die terug kunnen brengen."

Meer berichten