Molen aan de Zanddijk in Escharen: onttakeld in 1953 en gesloopt in 1955. (foto: eigen foto)
Molen aan de Zanddijk in Escharen: onttakeld in 1953 en gesloopt in 1955. (foto: eigen foto) (Foto: )

Beleef nostalgisch Esteren

Escharen is een dorp in beweging. Esters Heem, de heemkundeclub van Escharen, heeft dat ervaren. Boerderijen verdwijnen, de molen werd afgebroken en de school is verplaatst. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen. De kerk met de karakteristieke toren bleef behouden. Esters Heem heeft het verleden van Escharen vastgelegd. Dat wordt op 28 oktober gepresenteerd middels bordjes met foto's en tekst op de plekken waar vroeger een vergezicht was of een gebouw stond.

Ook wordt er op deze dag een film vertoond uit 1967. Deze oude film is gedigitaliseerd en voorzien van ondertiteling, zodat veel Esterse mensen prachtig in beeld komen. De professionele film over Escharen duurt ongeveer een uur en wordt op 28 oktober vier keer vertoond. In het Dorpshuus zijn op dat moment oude foto's te bekijken die de Esterse Minipers bij het 40-jarige jubileum in 2012 heeft vertoond. Geïnteresseerden kunnen in de mappen 2000 bidprentjes bekijken die Esters Heem heeft verzameld. Verder wordt er ook nog een historische dorpswandeling gehouden onder de klanken van het Esterse kerkorgel.

Op vijftig plekke in de dorpskern zijn foto's te zien met een korte toelichtende tekst over wat daar ooit te zien was. In het Dorpshuus krijgen liefhebbers een plattegrond mee waar al die vijftig specifieke plekken in een logische wandelroute zijn vastgelegd. Mensen van Esters Heem zijn druk met de voorbereidingen. Het onderzoek is gedaan door Tonnie en Jan Roefs. De commissie die zich voor het programma heeft ingespannen bestaat uit Jan van den Hoogen, Anita van Zuijlen, Maricus Pittens en Herman Peters. Vele anderen verrichten hand- en spandiensten.

De gemeente Grave stelde de subsidie voor deze dag beschikbaar in het kader van 'het versterken van de woon- en leefomgeving' en 'het versterken van de historische en recreatieve waarden'. In het Dorpshuus is op 28 oktober de gehele dag koffie en thee beschikbaar voor de liefhebbers. Ook kunnen belangstellenden herinneringen en sterke verhalen ophalen.

Meer berichten