Met Snoeperij Heintje heeft Grave er een uniek project bij. (foto: Marco van den Broek)
Met Snoeperij Heintje heeft Grave er een uniek project bij. (foto: Marco van den Broek)

Van snoepzak tot high tea

Zoekend naar een locatie voor een winkel waarin hun cliënten konden werken, kwamen Chantal de Waal en haar schoonzus Laura terecht in Laura's woonplaats Grave. Daar realiseerden ze een werkplek, die meteen ook een aanwinst vormt voor het winkelend publiek. Met Snoeperij Heintje heeft Grave er een uniek project bij.

door Jenneke van Dongen

Zorgbedrijf de Waalzorg heeft zeven woningen in Wijchen, waar in totaal 33 cliënten wonen. Daarnaast heeft Waalzorg een kleinschalige dagbesteding in Batenburg. Chantal de Waal: "Die dagbesteding is vooral intern gericht en we zochten iets, waar een aantal van onze cliënten zowel achter als voor de schermen konden werken. Daarbij kwam dat ik altijd de wens heb gehad om een winkel te openen, die ik kon combineren met onze doelgroep. Dat is met Snoeperij Heintje gelukt."

In de winkel is allerlei snoepgoed te koop en is een hele hoek ingericht als horecaruimte. Op dit moment is daar koffie, thee en taart te krijgen, maar vanaf 1 november worden hier high tea's geserveerd. Chantal: "Er werken, in wisselende samenstellingen, nu zeven van onze cliënten hier en sommige van hen willen zo graag meer in de horeca doen. En dat willen we ze graag bieden, want dat is ons doel met dit bedrijf. Dat we iedere cliënt, die hier werkt, een volwaardig bestaan bieden. Voor de een bestaat dat uit overzichtelijke taken als zakjes snoep vullen, voor de ander is dat taarten bakken of koffie serveren." Nu zijn het alleen de cliënten van Waalzorg, die in de winkel annex horeca werken, maar wat Chantal betreft kunnen dat ook anderen zijn, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Chantal: "Hier voel ik mijn beperking niet zo, hier kan ik gewoon een collega zijn in een gewone winkel', zei een van de cliënten onlangs." De winkel schoonmaken, bestellingen klaarmaken, appeltaart bakken, snoeppotten vullen, soep maken. De werkzaamheden zijn heel divers en bieden de nodige structuur. "Daarnaast heeft iedereen een eigen werkje. Voor de een is dat een poster inkleuren, voor de ander iets anders creatiefs. Op het moment dat het even niet gaat in de winkel of in de groep kan de cliënt zich terugtrekken en zijn eigen werkje erbij pakken. Dat voorkomt dat iemand een gevoel van falen krijgt."

Vanaf deze week wordt er dus gestart met de high tea. In november staan die in het teken van Sinterklaas, de high tea, die in december gereserveerd gaat worden heeft het thema Kerst. Chantal: "Van alle gerechtjes, die geserveerd worden bij de high tea hebben we foto's, waardoor de cliënten zo veel mogelijk zelfstandig kunnen werken. Wel zijn er te allen tijde twee begeleiders aanwezig, die een helpende hand bieden waar dat nodig is. Reserveren voor een high tea kan via het telefoonnummer van Snoeperij Heintje: 0486-436095.

Meer berichten