Ria en Ben Theissen en Tom en Eline Pasma maken zich hard voor stichting Hulp aan Roemenië (HAR). (foto: Marco van den Broek)
Ria en Ben Theissen en Tom en Eline Pasma maken zich hard voor stichting Hulp aan Roemenië (HAR). (foto: Marco van den Broek)

Projecten die werken

Al jaren voordat ze de stichting Hulp aan Roemenië (HAR) oprichtten, zamelden Ria en Ben Theissen uit Wijchen goederen in voor dit land. Ze hadden met eigen ogen de armoede gezien die er heerste en wilden proberen om gezinnen een menswaardiger bestaan te bieden. Via, via raakten ook de Gravenaren Tom en Eline Pasma betrokken bij de stichting.

door Jenneke van Dongen

Ria: "Behoorlijk naïef waren we in die beginfase. We gingen op pad met onze verzamelde goederen en keken naar de was, die buiten hing. Was het van een groot gezin en waren de kleren versleten, dan was het duidelijk dat daar een arm gezin woonde." Vanaf het moment dat ze in contact kwamen met een jonge Roemeense vrouw veranderde de manier van hulp verlenen. Zij bracht Ria en Ben in contact met organisaties en autoriteiten. Ben: "Vanaf toen zijn we projectmatig gaan werken met onze stichting, die we in 1998 hebben opgericht. Inmiddels werken we door heel Roemenië en hebben we onder meer een kindertehuis, een verzorgingshuis voor ouderen en een sociaal en medisch centrum opgericht." Ben en Tom waren collega's bij de brandweer, maar Tom raakte bij de stichting van Ben betrokken via zijn schoonzoon. Tom: "Hij is een zoon van Felix van Ewijk, die een transportbedrijf heeft en vrachtwagens ter beschikking stelde voor transporten naar Roemenië. Toen mijn schoonzoon vroeg of ik als bijrijder mee ging heb ik dat gedaan." Sindsdien zijn er vele ritten naar Roemenië gevolgd. Tegenwoordig volgen ze de lopende projecten, houden ze werkbesprekingen voor nieuwe projecten en controleren of alles volgens plan verloopt, maar de twee echtparen hebben warme herinneringen aan de tijd dat ze zelf de handen uit de mouwen staken.

Eline: "Wij met de caravan en Ria en Ben met de camper. We hebben ons wel eens met sneeuw gewassen, toen er weer eens geen water was. Er was een gezin dat met zeven kinderen in een schuurtje woonde. De stichting heeft toen een huisje kunnen kopen en dat hebben we helemaal ingericht. Op kerstavond kwam het gezin in het huis, waar we zelfs een versierde kerstboom hadden neergezet met cadeautjes eronder. Het was, ook voor ons, de mooiste Kerst ooit." Of die keer dat ze via de werkgever van Eline 700 ziekenhuisbedden konden krijgen. Dat ze het dure transport met elf vrachtwagens rond kregen via sponsoring was een andere mijlpaal. Op het moment is de stichting bezig met de aanbouw bij een bejaardenhuis, een elektrische voordeur voor een gezin met vier kinderen, die door een spierziekte in een rolstoel zitten en een badkamer met tillift voor de afdeling palliatieve zorg in een ziekenhuis. Daarnaast worden dertien studenten financieel bijgestaan. Ria: "Bij alle projecten vragen en krijgen we ook hulp van de Roemenen. Er blijft nog genoeg te doen en zolang we gezond zijn en sponsors hebben, gaan we door."

Meer informatie is te vinden op stichting-har.nl.

Meer berichten