Lekker kokkerellen in de keuken van De Gastvrijheid. (foto Marco van den Broek)
Lekker kokkerellen in de keuken van De Gastvrijheid. (foto Marco van den Broek)

Samen eten in Velp een groot succes

Het is een en al bedrijvigheid in de keuken van De Gastvrijheid in Velp. De zes vaste koks van het 'samen eten' project in Velp hebben hun groene schorten aangetrokken en starten met het klaarmaken van een heerlijke driegangenmaaltijd. Het is alweer vier jaar geleden dat de eerste maaltijd plaatsvond en inmiddels is dit initiatief niet meer weg te denken uit Velp.

door Jenneke van Dongen

De een brengt verse melk van de koeien mee, de ander heeft de wortelen net thuis uit de grond gehaald en een derde heeft vers gemaakte appelmoes bij zich. Tine Opsteegh: "We koken met zo veel mogelijk verse producten en halen ons vlees bij de keurslager. Elke eerste dinsdag van de maand vindt de maaltijd plaats en een week daarvoor komen we bij elkaar om te bedenken wat we gaan maken. Er is altijd wel iemand, die een recept inbrengt. Diegene is dan ook verantwoordelijk voor het bereiden van dat gerecht."

Zo'n vijftien mensen genieten maandelijks van de gezelligheid en de lekkere maaltijd. Zelf eten de koks alleen mee als er voldoende ruimte is. Vandaag staat er wortel-linzensoep op het menu, gevolgd door andijviestamppot met spekjes en een lekker worstje. Als toetje is er griesmeel met bessensap. Nelly: "De combinatie van warme griesmeel met warme appelmoes is ook erg lekker, maar vandaag maken we 'm traditioneel met bessensap." Er worden overigens lang niet altijd traditionele gerechten gekookt. Variatie in de gerechten en eens heel iets anders klaarmaken, is niet alleen voor de koks leuk, maar wordt ook erg gewaardeerd door de deelnemers. Tine: "Een keer per jaar nodigen we een kok uit, die ons van alles leert. Op die manier blijven wij ook vernieuwen." De keuken van Zorgboerderij De Gastvrijheid is ideaal om voor een grotere groep te koken. De groep mag deze ruimte om niet gebruiken. Als tegenprestatie verzorgen de koks de catering bij open dagen van 'De Gastvrijheid' en koken ze tijdens het zomerkamp. "Op deze manier kunnen we de prijs op € 6,00 houden en dat is mooi."

Behalve Tine en Nelly zijn Ria, Mieke, Willy en Truus de vaste koks. Margret en Marietje vallen als reservekok in als dit nodig is. Administratieve ondersteuning krijgen de koks van Maria Jans, zodat het geheel als een goed geoliede machine loopt. De groep doet nog meer dan maandelijks voor een lekkere maaltijd zorgen. "Als we weten dat iemand alleen is komen te staan, nodigen we hem of haar uit om een keer mee te eten. Op deze manier is de drempel om te komen niet zo hoog. En als we weten dat iemand ziek is, sturen we een kaartje vanuit de groep."

De wortelen worden schoon gemaakt, er wordt nog een extra teentje knoflook gesneden voor in de soep en de griesmeelpudding kookt al bijna. Dat wordt weer smullen!

Meer berichten