Mark van der Linden, directeur van Avant Spirit: "De kern van het oude klooster wordt pelgrimeren." (foto Marco van den Broek)
Mark van der Linden, directeur van Avant Spirit: "De kern van het oude klooster wordt pelgrimeren." (foto Marco van den Broek)

Pelgrimsklooster van Nederland

Het was spannend de afgelopen weken. Er waren twee partijen in de race om het Emmausklooster in Velp te huren van eigenaar Roelofs en Haasse. Tot grote vreugde van Avant Spirit, de huidige huurder, koos de eigenaar ervoor om met hen door te gaan. Het klooster behoudt hiermee zijn open karakter en zet met verschillende poten in op een stabiele toekomst.

door Jenneke van Dongen

Mark van der Linden, directeur van Avant Spirit: "De kern van het oude klooster wordt pelgrimeren en retraites, een prachtige invulling in de geest van de Kapucijnen en uniek in zijn soort in Nederland. Een tweede poot wordt 'Zorg', gericht op mensen, die lijden aan stress en burn-out. Tot op heden huurden we alleen de benedenverdieping van het klooster en het Clarahuis. Nu we ook de bovenverdieping gaan huren, kunnen daar mensen met een burn-out tijdelijk ondergebracht worden, terwijl ze werken aan hun herstel. Daar gaan we hen bij helpen in de vorm van individuele- en groepstrajecten."

Het idee om een pelgrimsklooster te worden ontstond onder meer doordat het klooster de afgelopen periode al regelmatig gasten had, die The walk of wisdom lopen en bij hun een maaltijd kwamen gebruiken en de nacht doorbrachten. Mark: "Maar dat waren voorbijkomende pelgrims. Nu gaan we hier veel meer mee doen. Het idee is om meerdaagse cursussen pelgrimeren te gaan geven. Je kunt leren pelgrimeren. Dat is echt wezenlijk anders dan wandelen. Bij pelgrimeren heb je een spiritueel doel. Je probeert tot bezinning of inzichten te komen. Daarnaast zijn er ook hele praktische zaken. Wat moet er in mijn rugzak, een of twee handdoeken, hoe deel ik die rugzak in en waar let ik op bij de route?"

Bij de cursus horen uiteraard een korte pelgrimsroutes, die vanuit het klooster zijn uitgezet. De bedoeling is dat er nog meer routes komen, die het Emmausklooster als begin- en/of eindpunt hebben. Zo is er een samenwerking met de provincie Noord Brabant om een kloosterroutenetwerk op te zetten. Ook wil het Emmausklooster een extra service bieden voor mensen die 'the walk of wisdom' lopen. "Dat is een route van 136 kilometer, die rondom Nijmegen loopt. Voor sommige deelnemers is de dagetappe te lang. Wij bieden aan om deelnemers op te halen op de plek waar ze die dag stoppen. Ze kunnen dan bij ons eten en overnachten en de volgende dag brengen we ze weer naar het punt waar ze gebleven zijn. Zo kunnen ze, zonder de nodige bagage mee te sjouwen, de hele tocht vanuit het klooster lopen." Alle overige activiteiten, die op dit moment in het klooster plaatsvinden, zoals allerhande workshops, concerten en dergelijke gaan gewoon door. Er zullen voor de duidelijkheid straks twee websites zijn, een voor de pelgrimage en retraites en een voor Avant Spirit. Mark: "Het belangrijkste is dat wij een open en gastvrij klooster blijven, dat heel wat extra's te bieden heeft."

Meer berichten