Leerlingen van basisschool Sint Jozef en de Internationale schakelklas doen mee. (foto Marco van den Broek).
Leerlingen van basisschool Sint Jozef en de Internationale schakelklas doen mee. (foto Marco van den Broek).

Een vreedzaam bombardement

De Zuiderwaterlinie zoemt. Met die kreet verbinden de partners van de Zuiderwaterlinie zich met organisaties als de IVN en Nederland Zoemt. De bedoeling hiervan is dat langs de hele linie volgend voorjaar een knallend palet van bloemen te bewonderen is. In de gemeente Grave deden leerlingen van basisschool Sint Jozef en de Internationale schakelklas hieraan mee.

door Jenneke van Dongen

De manier om op diverse plekken langs het lange-afstandspad van de Zuiderwaterlinie een bonte bloemenpracht te krijgen is het maken en gooien van zaadbommetjes. Rob Lobel van de IVN: "Uiteraard is die naam gekozen vanwege de associatie met de belegeringen en bombardementen waarbij de Zuiderwaterlinie in het verleden als verdediging ingezet kon worden."

De 28 leerlingen, die de zaadbommetjes uitgooien, hebben die een poosje geleden zelf gemaakt. Dit deden ze door een mengsel van twee delen potgrond, anderhalf deel klei, een half deel bloemenzaad, een flinke hand chilipoeder en water goed te kneden en er bolletjes van te vormen. Het bloemenzaad bestaat onder meer uit zaden van het akkerklokje, slangenkruid, rose boslathyrus, wilde marjolein en rode en witte klaver. "Van te voren vinden ze het maar vies om in de bakken met klei te graaien, maar als ze eenmaal bezig zijn is die weerstand snel voorbij."

Enne, chilipoeder in een bloemenmengsel? "De zaadbommetjes worden niet geplant zoals je een bol plant, maar uitgegooid, zoals ook gebeurt bij het zaad van uitgebloeide bloemen in je tuin. Dat valt gewoon op de aarde. Vogels en insecten houden wel van die zaadjes, maar als je er chilipoeder aan toevoegt dan lopen ze er hard van weg." In Velp ligt de strook grond, die ingezaaid gaat worden, een stukje van de Zuiderwaterlinieroute af. Er is voor gekozen om de zaadbommetjes vlakbij de school uit te gooien. Op die manier kunnen de leerlingen volgend jaar precies volgen wat er met hun bommetjes gebeurt. Los van de bloemenpracht is deze strook straks een paradijsje voor wilde bijen en andere insecten. En dat is waar Nederland Zoemt voor staat. Deze organisatie wil zorgen voor structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen. Dat staat nog eens duidelijk verwoord op het bord dat aan de rand van het ingooigebied staat. Schoolkinderen hebben hier zaadbommen gegooid om de Zuiderwaterlinie te versterken met bloemen voor de bijen.

De leerlingen dragen twee aan twee een eierdoos met zaadbommetjes naar het omgeploegde stukje grond. "We hebben er elf", telt een van de leerlingen snel. "Wie gooit dan die ene extra?", overlegt hij met zijn klasgenoot. Ze besluiten om die dan samen te gooien, dan is het eerlijk verdeeld. Ook de juffen stellen zich op en op het signaal van Rob gooien ze allemaal vol overgave de zaadbommetjes op de grond. Het kan niet anders of volgend jaar zoemt het hier dat het een lieve lust is.

Meer berichten