(foto: Marco van den Broek)
(foto: Marco van den Broek)

Zelf koken en alles opeten

door Jenneke van Dongen

De Wegwijzer naar Smaakcentrum

Onlangs werd het Smaakcentrum Grave-Mill voor de eerste keer in gebruik genomen. De leerlingen van groep zes, zeven en acht van basisschool de Wegwijzer uit Grave leerden hier in theorie en praktijk van alles over gezonde voeding. Maar liefst vier gerechten werden er bereid door de enthousiaste leerlingen.

Grave - Voor de ene helft van de groep begint de ochtend met de theorieles. Wat is de schijf van vijf en hoe kun je zo gezond mogelijk eten? Valentijn heeft er van alles van opgestoken: "Veel groente eten is gezond en ook minimaal twee stuks fruit. Er is ook een vak met vetten, boter en zo, daar moet je niet te veel van gebruiken."

De andere helft van de groep krijgt eerst de nodige basisinstructies en gaat dan onder begeleiding van vrijwilligers koken. Halverwege de ochtend rouleren de groepen. Heel belangrijk zijn de goede snijtechnieken. Er wordt met goede en dus scherpe koksmessen gewerkt en dat moet wel veilig gebeuren. "We hebben geleerd dat je de vingers van de hand, waarmee je de ui vasthoudt, krom moet houden. Dan kun je nooit in je vingers snijden. Ik kreeg alleen wel tranen in mijn ogen toen ik de uien aan het snijden was." Vandaag staan vier diverse gerechten op het menu: gebakken bloemkool met rucola pesto, couscous met groente en vegetarische 'kip', wraps gevuld met groente en gerookte kip en fruitspiezen. Elke school bezoekt het Smaakcentrum drie keer achter elkaar met steeds een week ertussen. Aan het eind van de lessen krijgen ze een kookboek mee, waar onder meer alle gerechten in staan, die ze in die weken gekookt hebben. "Ik ga dit ook wel een keer thuis koken, het is best gemakkelijk", aldus Jet.

Esmee en Guan zijn druk bezig met het vullen en oprollen van de wraps. "We hebben appels in stukjes gesneden en tomaten en gerookte kip. Toen hebben we er zure room doorheen gedaan en nu leggen we eerst sla op een wrap en dan het groentemengsel." Als de wraps opgerold zijn, worden ze netjes en met grote precisie in stukken gesneden en wordt er een prikker in gestoken. De kunst van de begeleiders is om de leerlingen alles zelf te laten doen. Monique Nelson van Het Mo'Ment, de locatie van het Smaakcentrum: "Soms ben je als volwassene geneigd om te denken dat doe ik zelf wel even, dan gaat het sneller. Maar onze vrijwilligers hebben geleerd dat ze uiteraard wel iets voor kunnen doen bij de leerlingen, maar dat ze de leerlingen daarna zelf hun gang moeten laten gaan en dat blijkt heel goed te gaan." Alle gerechten zijn klaar en worden uitgestald. De twee groepen mogen nu samen alles gaan opeten. Dat laten ze zich geen twee keer zeggen. Er wordt geproefd en gesmuld. "Mag ik nog een keer gaan opscheppen, het is zo lekker." "Natuurlijk mag dat, kom maar op met je bord."

Meer berichten