Foto:

Plichtsverzuim

Als burgemeester houd ik de vakliteratuur zeker bij. Een opvallend artikel las ik vorige week.

In het Italiaanse San Remo werden een paar jaar geleden 200 ambtenaren aangeklaagd wegens plichtsverzuim. Ze kwamen naar het werk om in te klokken om vervolgens weer te vertrekken. De politie begon een onderzoek nadat burgers hadden geklaagd dat de overheidsburelen opvallend vaak leeg waren.

Deze maand was het raak in Sicilië. Daar wordt het gedrag onderzocht van 42 werknemers van de regionale gezondheidsdienst, die een heel systeem hadden opgezet waarbij ambtenaren voor elkaar inklokten, zodat ze in ieder geval niet iedere dag meer zelf naar hun werk hoefden te gaan. De ambtenaren werden betrapt terwijl ze bij de kapper zaten of boodschappen aan het doen waren.

In Valencia maakte een ambtenaar het nog bonter. Deze presteerde het om iedere ochtend in te klokken en vervolgens het gemeentehuis direct weer te verlaten, en dat tien jaar lang. Zijn ontslag vocht hij aan omdat hij naar eigen zeggen vanuit huis keihard werkte. Uit de inloggegevens van het computersysteem bleek echter dat hij al 6 jaar niet meer had ingelogd.

Gelukkig ben ik burgemeester van de gemeente Grave met gemotiveerde en enthousiaste ambtenaren.

Meer berichten