Anita Gademan, Aviva Schouten en Evelien van Tuijn namen het voortouw voor de lichtjesavond. (foto: Marco van den Broek)
Anita Gademan, Aviva Schouten en Evelien van Tuijn namen het voortouw voor de lichtjesavond. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Gezelligheid in historisch centrum

Het wordt beslist geen traditionele, commerciële kerstmarkt met straten vol kraampjes met hebbedingetjes. Nee, de organisatie van de Graafse Lichtjesavond heeft een heel ander doel voor ogen. Gezelligheid en sfeer creëren in het historische centrum, daar gaat het om, en dat samen met zoveel mogelijk partijen bereiken.

door Jenneke van Dongen

Anita Gademan, Aviva Schouten en Evelien van Tuijn namen als ondernemers het voortouw voor de Graafse Lichtjesavond, die aanstaande vrijdag plaatsvindt. Evelien: "En dat doen we dus niet alleen met de ondernemers. We hopen dat zoveel mogelijk inwoners van het centrum lichtjes voor hun ramen zetten. Dat moet een sfeervol geheel gaan vormen. In deze donkere dagen voor kerst willen we het licht doorgeven aan iedereen."

Aan het versieren van de woonhuizen en de winkels is tevens een wedstrijd gekoppeld. Een deskundige jury zal een prijs toekennen aan het mooist versierde woonhuis en de mooist versierde winkel. Maar liefst tien koren hebben de organisatoren weten te strikken voor de lichtjesavond. In elke straat is een ander geluid te horen. Anita: "We hebben een Dickenskoor, een dameskoor, een popkoor, een a capella koor, maar ook een groot koor van vijftig personen, die hun eigen band meenemen. En dan is er ook nog de musicalgroep van het Brabants Dance Center, die door de straten heen loopt." Een lampionnenoptocht mag op deze avond niet ontbreken. Alle kinderen, die mee willen doen aan deze optocht, kunnen zich even voor 19.00 uur met hun lampion melden in de Klinkerstraat bij café Oud Grave. Het bonnetje dat ze krijgen als ze zich aanmelden, kunnen ze na afloop inleveren voor een lekkere snoepzak. De harmonie Stad Grave zal de lampionnenoptocht begeleiden. Aviva: "In de Elisabethkerk staat een kerststal, die te bewonderen is, maar niet alle dieren pasten in de stal. Daarom is er op het kerkplein een hoekje met dieren, die naar hartenlust geknuffeld kunnen worden." Gaandeweg de organisatie meldden zich steeds meer mensen met ideeën aan. "En dat is precies wat we voor ogen hadden. Dat er een 'wij' gevoel is, we gaan dit met z'n allen doen. Zo is er in de Hampoort van alles te doen. Bij de Cloveniers zingt 'Kneut' Graafse kerstliedjes en kan er likeur worden geproefd." Ook het Graafs Museum is speciaal voor deze avond geopend. Evelien: "Overal in het centrum is het nodige te eten en te drinken. Er is een poffertjeskraam, erwtensoep, pannenkoekjes en natuurlijk ook glühwein. En bij de winkel van de stichting 'Grave Helpt' in de Rogstraat zijn worstenbroodjes te koop, waarvan de opbrengst naar de stichting gaat." En voor degenen, die Grave in het donker nog beter willen verkennen, is er een mogelijkheid om zich aan te melden voor een speciale stadswandeling.

Start hiervan is om 20.00 uur bij het historisch stadhuis, aanmelden kan via toerismegrave@outlook.com of 0486-870067. De kosten van de wandeling bedragen 4 euro per persoon.

Meer berichten